Raksha Bandhan

Vandaag de dag wordt tijdens Raksha Bandhan, de relatie van liefde tussen broer en zus gevierd. De zus bindt een rakhi – een heilige draad – om de pols van haar broer, als expressie van haar liefde en ze bidt voor zijn welzijn. De broer belooft op zijn beurt haar te beschermen tegen onrecht, geweld of leed. Deze populaire manier om het festival te vieren is van vrij recente oorsprong. Vroeger was het de priester die de rakhi om de polsen van mensen bond. Dit gebeurt nu bijna niet meer, maar deze gewoonte geeft wel de diepere spirituele betekenis van het festival aan.
 Raksha Bandhan betekent letterlijk ‘band van bescherming’. In werkelijkheid is God de bron van bescherming waar het bij Raksha Bandhan over gaat, want eigenlijk kan geen enkel mens een ander te allen tijde volledige bescherming bieden.
 
Raksha Bandhan brengt de boodschap, dat degenen die deugdzaam en zuiver zijn, m.a.w. die denken, spreken en handelen vanuit hun oorspronkelijke goddelijke natuur, niet bang hoeven te zijn. Ze worden automatisch beschermd.
 
Hoe kan iemand weer vertrouwen krijgen in goddelijke bescherming?
De eerste stap is om de waarheid over onszelf, de ziel en onze ware relatie met de Allerhoogste Ziel te weten. De tilak die zusters op het voorhoofd van hun broers aanbrengen na het binden van de rakhi, symboliseert de ziel. De ziel is een reservoir van vrede, liefde, zuiverheid en kracht. Deze eigenschappen spreken ons aan, omdat ze deel uitmaken van onze natuurlijke staat; ze horen bij ons. Wanneer ze ontbreken, vermindert de kwaliteit van de ziel en dit maakt ons steeds ongelukkiger.
 
Als we dus niet bewust blijven van onze ware identiteit, verliezen we onze connectie met de innerlijke krachten en kwaliteiten en zoeken we het geluk “buiten de deur”. In deze onjuiste zoektocht naar waar geluk, raken we verstrikt door onvervulde verlangens, die leiden tot gehechtheid, angst, woede en alle emoties die de ziel steeds onstabieler en ongelukkiger maken
 
Hoe sterker de verbinding is met je ware zuivere oorspronkelijke identiteit, des te meer je deze spirituele kwaliteiten kunt ervaren en tot uiting kan brengen in je leven.
 
Door vanuit je oorspronkelijke zuivere aard een accurate verbinding met de Almachtige te maken, vult de ziel zich met kracht, waardoor het in staat is het gebruik van ondeugden – die haar van haar waardigheid beroven en lijden veroorzaken, te overwinnen. Bovendien trekken deugdzame zielen soortgelijke personen aan, terwijl zielen die ondeugd gebruiken de neiging hebben om bij hen weg te blijven. Hierdoor blijven ze automatisch in het juiste gezelschap, dat tevens als een cirkel van bescherming in het leven fungeert.
 

Raksha Bandhan is daarom de perfecte gelegenheid om ons weer met onze ware zuivere zelf te verbinden, onze natuurlijke waarden en normen te herontdekken en met vastbeslotenheid ernaar te leven, waardoor we automatisch de verbinding met en bescherming van God ontvangen.
Brahma Kumaris spirituele organisatie