Reeks Baba en Mai-monumenten gepland

Vierde in Commewijne
Twee menselijke vormen op een plateau worden voorzichtig met oranje doeken omhuld. In de nabijheid zijn enkele mannen bezig betonnen straattegels te leggen. De menselijke vormen stellen Baba en Mai voor, de naam van het immigratiemonument ter herdenking van de komst van de eerste Hindostaanse immigranten naar Suriname.
District Commewijne krijgt in verband met de 146-jarige herdenking ook een Baba en Mai-monument compleet met Lalla Rookh-boot en -plein. Het wordt zondag avond elf uur feestelijk onthuld op het voorterrein van het commissariaat te Nieuw-Amsterdam.

Wens vervuld
Met deze onthulling komt het aantal Baba en Mai-monumenten op vier. De eerste staat aan de Kleine Combéweg in Paramaribo (1994), de tweede in de Indiase stad Kolkata (2015) en de derde op het Brasaplein Nieuw-Nickerie (2017).
Het idee voor het monument in Commewijne ontstond toen Stichting Hindostaanse Immigratie in Groningen in het district Saramacca het gerestaureerde plein waar het Lalla Rookh-monument staat, opleverde. “Mensen uit Commewijne toonden interesse voor een soortgelijk momument en inmiddels zijn wij aan hun wens tegemoet gekomen”, zegt ondervoorzitter Ramon Jawalapersad.

Identiek
Begin dit jaar is de bouwcommissie onder leiding van Rahmad Hassanmohamend met de werkzaamheden gestart. Het monument te Nieuw-Amsterdam heeft SRD 150.000 gekost en is met donaties van de lokale gemeenschap gefinancierd. Het is door kunstenaar Adjai Permaul (29) vervaardigd. Hij heeft ook dat van Nickerie gemaakt.
Het beeld is ongeveer twee meter hoog; Mai staat links van Baba. “Het beeld is identiek aan dat van Nieuw-Nickerie. Op basis van aanvraag kijken we of we in alle districten zo een monument kunnen plaatsen. Voor volgend jaar gaan we te Dombug in Wanica een soortgelijk monument plaatsen. Daar is een mooi plein dat verfraaid kan worden”, zegt Jawalapersad.

Oorkonde
De herdenking van 146 jaar Hindostaanse Immigratie op 5 juni valt dit jaar samen met Eid-ul-Fitre. “Om niet in gedrang te komen met de nationale feestdag hebben we gekozen om het monument zondag te onthullen”, vertelt Jawalapersad.
Het dagprogramma wordt naast de gebruikelijke toespraken afgewisseld met zang van oude Hindostaanse muziek en voordrachten van gedichten. Personen in het district die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor behoud en verdieping van de culturele identiteit van de Hindostaanse gemeenschap krijgen van de stichting en het commissariaat Commewijne een oorkonde.

DWT 30 mei 2019