Resultaten Screening bezoekers Medische Stands Ápravási Milan; Vetpercentage te hoog bij meerderheid!

Van 1 tot en met 5 juni 2018 organiseerde Stg. OHM i.s.m. de Lions Club Kwatta een Ápravási Milan in het NIS i.v.m. 145 jaar Hindustaanse Immigratie. Er waren diverse stands waaronder ook enkele medische. Er was een samenwerking tussen My Lab, die de bloedsuikers en bloeddrukken bepaalde, de huisartsen en de Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie, die de lengte, het gewicht, de Body Mass Index en het Vetpercentage voor hun rekening namen.

Body Mass Index (BMI) geeft aan of het gewicht van een persoon in verhouding is met zijn lichaamslengte. Het gewicht kan te weinig zijn, goed zijn of te veel zijn. Het onderhuidse vet (vetpercentage) werd digitaal gemeten. De nodige voorlichting werd hierbij gelijk gegeven. Er was nogal veel belangstelling van de zijde van de bezoekers aan deze stands.

In de tabel hieronder zijn de gegevens verwerkt.
* Bij 310 personen werd een vragenlijst afgenomen waarvan het overgrote deel Hindustaan was (83%).
* Opvallend was dat ongeveer 48 % aangaf alcohol te gebruiken! Er werd wel niet gevraagd hoeveel alcohol men gebruikte.
* 200 van de 310 personen, dus ong. 65%, had geen of niet voldoende beweging. Gesteld werd dat de persoon 5 keer per week een half uur fysieke activiteiten (FA) moest hebben oftewel 2 ½ uur per week. Fysieke activiteiten zijn o.a. tuinieren, wandelen, dansen maar ook sporten.
* 83 personen (26,8%) liepen met een te hoge bloeddruk (RR) rond en 39 personen met een te hoog bloedsuikergehalte (12.6%). Het bleek dat er mensen waren die lang niet hun bloeddruk en cholesterolgehalte gemeten hadden.
* We hebben als voorbeeld de BMI en Vetpercentage metingen gezet van 4 en 5 juni:

– 4 juni: 56 personen werden gemeten. Hiervan had de meerderheid, 60,7%, een te hoog BMI en een te hoog vetpercentage was aanwezig bij 89,3%.
– 5 juni: 48 personen werden gemeten. Een te hoog BMI was aanwezig bij 54,2% en een te hoog vetpercentage bij 77,1%.  

Een hoog vetpercentagegehalte tezamen met roken, alcoholgebruik, hoge bloeddruk, suikerziekte, verhoogd cholesterolgehalte en weinig beweging zijn namelijk risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten!

Samenvatting screening bezoekers aan beurs van 1-5 juni 2018

Normaalwaarden van BMI en Vetpercentage

Met dank aan de Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *