Roti of rijst: welke is gezonder?

Een typisch Indiase maaltijd is niet compleet zonder een paar roti’s en een handvol rijst op de bord. Deze twee worden gebruikt om verschillende gerechten te bereiden, die ons normale dagelijkse dieet vormen. Nu diegenen die aan gewichtsverlies willen beginnen, zullen vaak gehoord hebben om koolhydraten op te geven of te verminderen. Omdat het tot nu toe een basisproduct is in onze reguliere voeding, is het moeilijk om ze allebei te elimineren. Maar als je besluit om er een uit te laten en je eetlust te blijven vullen met een andere, welke moet je dan kiezen? We horen vaak dat rijst ons plan van gewichtsverlies kan verwoesten en we moeten alle kosten vermijden, niet alleen om af te vallen, maar ook om gezond te blijven. Maar is het echt waar? Laten wij het uitzoeken.

Roti is gemaakt van volkoren meel en rijst is een verfijnde vorm van rauwe rijst, die is gepeld witte rijst. Er is al heel lang veel discussie in de voedselketen over de effecten van rijst en roti op onze gezondheidsdoelen. Vele malen wordt rijst vermeden omdat het geen gezondheidsvoordelen oplevert en ook extra vet in het lichaam toevoegt. En dan zijn er een aantal gezondheidsexperts die beweren dat rijst een lichter voedsel is dan roti en dus een betere optie is.

De waarheid is echter dat zowel rijst als roti bijna hetzelfde effect hebben als het gaat om het vetgehalte van het lichaam.

  • Rijst en roti hebben vergelijkbare koolhydraten en calorische waarde.
  • De glycemische index is vergelijkbaar in rijst en roti, wat betekent dat ze de bloeddruk van het lichaam op dezelfde manier regelen.
  • Zowel rijst als roti bevatten dezelfde hoeveelheid ijzer.

Ondanks hun vele overeenkomsten, hebben rijst en roti verschillende voedingsprofielen.

  • Roti heeft een hogere voedingsvezels dan rijst, dus houdt het de maag voor een langere tijd vol.
  • Rijst bevat meer zetmeel en is daarom gemakkelijker te verteren.
  • Rijst geeft een hogere graad van folaat, een in water oplosbare B-vitamine, dan een volkoren roti.
  • Roti is rijker aan de meeste mineralen zoals kalium, magnesium, natrium, eiwitten en calcium.

Met alle voor- en nadelen van beide items in de gaten, komt Roti naar voren als een duidelijke winnaar als een vergelijking moet worden gemaakt. Maar de verschillende voordelen van rijst kunnen nog steeds niet worden verwaarloosd. De sleutel tot een gezond dieet is een beetje van alles hebben. Het is niet nodig om iets op te geven voor een ander. Een beperkt deel van zowel rijst als roti, samen met het handhaven van een regelmatig trainingsregime en een gezonde levensstijl, kan meer goed doen dan het volgen van een volledig verstoken dieet.

Bron: NDTV FOOD

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *