Rotterdam lauwert Indiase film Sexy Durga

Op het Internationaal Film Festival Rotterdam heeft de film Sexy Durga van de Indiase regisseur Sanal Kumar Sasidharan de hoofdprijs gewonnen. Aan deze onderscheiding, de Hivos Tiger Award 2017, is een bedrag van 40.000 euro verbonden. 

De jury prees de grotendeels geïmproviseerde film over twee geliefden op de vlucht om zijn “gewaagde en vindingrijke aanpak”. 

De publieksprijs ging naar de film Moonlight van de Amerikaanse regisseur Barry Jenkins. De film sleepte acht Oscarnominaties in de wacht. Moonlight won maar net van de Nederlandse documentaire Het doet zo zeer van schrijfster Heleen van Royen. 

Het Rotterdamse filmfestival duurt nog tot en met zondag. Er worden in totaal 400 film vertoond. Vorig jaar ging de Hivos Tiger Award naar Radio Dreams van de Iraanse filmmaker Babak Jalali. Over de film Sexy Durga
Durga, een Noord-Indiasche migrant en een Keralite jongen genaamd Kabeer lopen rond middernacht weg van huis. Ze wachten op een transport naar het dichtstbij zijnde treinstation om de reis naar een afgelegen plaats te beginnen. Twee kleine gangsters,betrokken bij illegale wapen transporten , bieden hulp aan het paar. De ongelukkige “Durga” ontmoet een dwarsdoorsnede van de samenleving gedurende de rest van de nacht. Parallel aan de reis van Durga doorkruist een andere mysterieuze gebeurtenis de film. In een Keralite dorp, voeren toegewijden de ‘Garudan Thookkam’ op, een ode aan Kali Maa als dank voor de opgeloste problemen inhet dorp. Zij is de toornige gepersonifieerde vorm van Durga Maa en belichaamd woede in rituele kunstvorm.              Sexy Durga is de derde speelfilm van de Indiase filmmaker Sanal Kumar Sasidharan (39).De internationale jury prees de ‘gewaagde en vindingrijke benadering’ in Sexy Durga, de wijze waarop de film de machtsdynamiek toont tussen ‘geslacht, klasse en autoriteit’. (nos.nl-volkskrant-ohm)