Rudraksha

Rudraksha

Ook Rudraksh, (Sanskriet: rudrākṣa ) is een zaadje dat wordt gebruikt voor gebeds kralen in het Hindoeïsme. Het zaad wordt geproduceerd door verschillende soorten grote groenblijvende loofbomen in het geslacht Elaeocarpus, maar de Elaeocarpus ganitrus is de belangrijkste soort gebruikt bij het maken van organische sieraden of mala’s.
Rudraksha, wordt bij voorkeur niet samen met metaal gedragen , dus aan een koord of een string in plaats van een metalen keten.

Meestal zijn de rudraksha kralen aan elkaar geregen als een mala. Traditioneel wordt aangenomen dat het aantal korrels dat gebruikt wordt 108 (plus) is. De extra parel is de bindu of “guru bead”.
Wanneer de kralen zijn geregen, is het raadzaam om dit te doen met ofwel een zijde of een katoenen draad. Vervolgens wordt aangeraden om de draad om de zes maanden te veranderen ter voorkoming dat het breekt en de 109 kralen kwijtraken.
De Rudraksha mala kan ,maar dan niet voor spirituele doeleinden ook worden geregen met koper, zilver of goud en meestal door een juwelier. Een veel voorkomend probleem met dergelijke metalen is dat de mala te strak wordt gebonden. Dit kan leiden tot het barsten aan de binnenkant van de Rudraksha zaden en daardoor afbrokkelen door overdruk. Daarom moet ervoor worden gezorgd dat de mala losjes wordt gebonden.
De mala kan de hele tijd worden gedragen, ook bij het douchen. Bij het baden in koud water zonder chemische zepen, is het gunstig dat het water via de mala op het lichaam vloeit. Dragen van de mala terwijl in het contact komt met chemische zeep en warm water wordt het best vermeden,omdat het ertoe kan leiden dat de Rudrakshas broos worden en uiteindelijk scheurt.

Rudraksha kralen geven goede ondersteuning aan mensen die constant in beweging zijn en die eten en slapen onder wisselende omstandigheden .
Sadhus of sannyasi’s leven in het bos en moeten dichtbij natuurlijk beschikbare waterbronnen zijn . Een Rudraksha boven het water aan een touwtje gehouden, zou bij het met de klok mee draaien aangeven dat het water goed en drinkbaar was. Als zij niet meer geschikt zou zijn voor consumptie was, zou het tegen de klok draaien. Deze test word ook genomen bij andere etenswaren.

De rudraksha wordt ook gezien als een bescherming tegen “negatieve energie”.