Sanátan Dharm start met hindoe juniorpredikantenopleiding
PARAMARIBO-Er schijnt een grote behoefte te zijn om hindoe rouwzittingen te begeleiden. Vereniging Sanátan Dharm Mahá Sabhá kwam tot deze conclusie na een serie informatiedagen en lezingen, die in de afgelopen vijf jaar gehouden werden, over de overlijdensrituelen volgens deze hindoe-stroming. Om in de behoefte te voorzien, maar ook om het werk van de pandits (hindoe geestelijken) te verlichten voor wat betreft het prediken, is de vereniging gisteren gestart met de opleiding tot erkende predikant (pracāk)/ predikante (pracārikā) op juniorenniveau. ‘’Een verlaat project, want we zouden vorige jaar ermee starten, maar vanwege covid-19 werd het uitgesteld”, zegt pandit Nitin Jagbandhan, coördinator van de opleiding.
Rituelen
Binnen het hindoeisme zijn er verschilllende stromingen, waarvan de reïncarnatie bij alle stromingen voorkomt, Hindoes gaan ervan uit dat de ziel een nieuw leven krijgt als de persoon overlijdt. Wanneer iemand op sterven ligt of komt te overlijden, maar ook tijdens en na de uitvaart zijn er een aantal gebruiken en rituelen die uitgevoerd moeten worden. Vaak weet men niet wat te doen en wordt de hulp van de pandit ingeschakeld. Het uitvoeren van de rituelen is een taak van de pandits, maar het prediken mag door een niet geestelijke worden gedaan.“De persoon moet wel weten wat hij of zij doet. Het accent van de opleiding ligt daarom bij het prediken tijdens rouwzittingen. Het verrichten van rituele handelingen wordt nog steeds door pandits gedaan”, benadrukt Jagbandhan.
Lesonderdelen
Voor de eerste groep hebben dertig deelnemers zich opgegeven, die in twee klassen zijn opgespilts. Tijdens de cursus worden onder meer de basis mantra’s voor begin rouwlezing en presentatietechnieken, historie van de Shri Sanátan Dharm, verscheidene stromingen evenals globale spreiding en hun onderlinge overeenkomsten en verschillen behandeld. De lesonderdelen zijn onder meer de vedische grondslag van de Shrád-dh (rituelen verricht voor, tijdens en na de crematie/begrafenis van een overledene), lijkbezorging, hoofdhaar scheren, geen vuur aanmaken, maar ook rituelen voor en na de uitvaart. Aan het eind van de cursus wordt er een examen afgenomen. Na afloop van de opleiding moet de junior predikant€ een kwalitatieve goede rouwlezing van ongeveer 45 minuten vanuit het standpunt van de Shri Sanatan Dharm over Shrád-dh beheersen en overdragen. Voor de lessen zijn onder meer hoorcolleges met PowerPointpresentaties beschikbaar gesteld. Er zullen ook werkcolleges en buitenschoolse bezoeken zijn. Hoewel de opleiding gisteren is gestart, mogen belangstellenden zich tot volgende week opgeven. Omdat er uit de heilige boeken gewerkt zal worden, zijn behalve een hindoe belijder en een middelbare (voor)opleiding ook drie hindi diploma’s een verreiste om de opleiding te kunnen volgen. De heilige boeken zijn geschreven in het Hindi en sanskriet. ‘’De opleiding is op het niveau van junioren en heeft niets te maken met dat het alleen toegankelijk is voor jongeren’’, zegt Jagbandhan. Na deze volgt de opleiding op seniorenniveau, waarbij er dieper op de lesstof zal worden ingegaan.
Bron: DWT 18 maart 2021
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!