Saraswatí Pújá op Vasant Pancamí

Vasant Pancamí-dag is gewijd aan Saraswatí, Godin van kennis, muziek, kunst, wetenschap en technologie. Godin Saraswatí wordt aanbeden op Vasant Pancamí-dag. Vasant Pancamí is ook bekend als Shrí Pancamí en Saraswatí Pancamí.

Mensen aanbidden Godin Saraswatí om verlicht te worden met kennis en om zich te ontdoen van lethargie, traagheid en onwetendheid. Dit ritueel van het initiëren van onderwijs aan kinderen staat bekend als Akshar-Abhyásam of Vidyá-Árambham/Prásana, een van de beroemde rituelen van Vasant Pancamí. Scholen en hogescholen organiseren ’s ochtends pújá’s om de zegen van de Godin te zoeken.

Púrváhna Kála, de tijd tussen zonsopgang en middag, wordt beschouwd als de dag van Vasant Pancamí. Vasant Pancamí wordt gevierd op de dag waarop Pancamí Tithi heerst tijdens Púrváhna Kála. Hierdoor zou Vasant Pancamí ook op Caturthí Tithi kunnen vallen.

Veel astrologen beschouwen Vasant Pancamí als Abújha dag die gunstig is om al het goede werk te beginnen. Volgens dit geloof is de hele Vasant Pancamí-dag gunstig om Saraswatí Pújá uit te voeren.

Hoewel er geen speciale tijd is om Saraswatí Pújá op Vasant Pancamí-dag uit te voeren, moet men ervoor zorgen dat de Pújá klaar is wanneer Pancamí Tithi heerst. Vaak heerst Pancamí Tithi niet de hele dag op Vasant Pancamí-dag, daarom geloven we dat het belangrijk is om Saraswatí Pújá te doen binnen Pancamí Tithi.

DrikPanchang.com suggereert Saraswatí Pújá-tijd tijdens Púrváhna Kála terwijl Pancamí Tithi de overhand heeft. Púrváhna Kála valt tussen zonsopgang en middag, wat ook de tijd is waarop de meeste mensen Saraswatí Pújá uitvoeren, inclusief scholen en hogescholen in India.

Saraswatí Vandaná
Saraswatí Yá Kundendu is de beroemdste Stuti gewijd aan Godin Saraswatí en maakt deel uit van de beroemde Saraswatí Stotram. Het wordt gereciteerd tijdens Saraswatí Pújá aan de vooravond van Vasant Pancamí.

 

या कुन्देन्दुतुषारहारधवला या शुभ्रवस्त्रावृता।
या वीणावरदण्डमण्डितकरा या श्वेतपद्मासना॥
या ब्रह्माच्युत शंकरप्रभृतिभिर्देवैः सदा वन्दिता।
सा मां पातु सरस्वती भगवती निःशेषजाड्यापहा॥१॥

शुक्लां ब्रह्मविचार सार परमामाद्यां जगद्व्यापिनीं।
वीणा-पुस्तक-धारिणीमभयदां जाड्यान्धकारापहाम्‌॥
हस्ते स्फटिकमालिकां विदधतीं पद्मासने संस्थिताम्‌।
वन्दे तां परमेश्वरीं भगवतीं बुद्धिप्रदां शारदाम्‌॥२॥