Sarnámi Seminar na 31 jaar

Aanstaande vrijdag 4 mei organiseert de faculteit Humaniora van de Adek Universiteit een twee daags seminar rondom de Sarnámi taal. Sarnámi is de moedertaal van 150.000 Hindustanen in Suriname en 175.000 in Nederland. In Suriname zijn er daarnaast nog vele andere groepen die deze 3e grote Surinaamse taal passief beheersen zoals in Commewijne, Nickerie, Saramacca en Wanica.

Ondanks de sterke aanwezigheid van deze in Suriname ontwikkelde Hindi-Bhojpuri  dialect is er structureel niet veel mee gedaan de afgelopen 144 jaar. De laatste bijeenkomst over de taal in Suriname vond plaats in 1986. Een politiek moeilijke tijd en met de uitkomsten en aanbevelingen uit dit seminar is er dan ook niet veel gebeurd.

In navolging van het in maart jl. gehouden seminar in Den Haag hierover wordt er nu in Suriname ook inhoud gegeven aan  de noodzaak om deze taal voortdurend te bestuderen en te monitoren en om zo hopelijk aanzet te geven aan de verdere fundamentele ontwikkeling van dit stukje Surinaams erfgoed.

Het seminar is voor een ieder toegankelijk, maar vooraanmelding is wel verplicht gezien het beperkt aantal plaatsen. Aanmelden kan  via het app nummer: 876.4528.

Bron: OHM