Serie van Árangetrams in Suriname

Alleen door het toetsen van prestaties weten wij welk niveau op dat moment bereikt is. Dat geldt ook voor de Indiase Klassieke dans en Muziek waarbij Árangetrams worden afgelegd als bewijs van het behaalde niveau van de student.
In November 2016 zijn 6 árangetrams gepland waarbij 8 studenten van 3 dansscholen in Suriname hun kunnen in Bharata Natyam tonen aan het publiek. Evita Issa en Lakshni Radhoe van Dansschool Madhoerie en Deepa Mahespalsingh van Dansschool Namita Nritya Vidya Bhavan hebben op respectievelijk 5, 6 en 12 november hun árangteram gedaan.
In een uitstekend aangeklede Theater Thalia en met het nodige elan deed Deepa haar árangetram. Met haar 14 jaren is Deepa hiermee de jongste danseres tot nu toe in Suriname die deze speciale inwijding tot Bharata Natyam danseres heeft ondergaan en is zij dus deel van de derde generatie Bharata Natyam dansers in Suriname. Dansschool Namita Nritya Vidya Bhavan leverde in 2014 ook de eerste Bharata Natyam danseres, Vishaja Boedjawan, van de derde generatie in Suriname af.
De komende dagen zullen 5 studenten van Dansschool Satrangi o.l.v. dans Guru Sádhana Mohan hun árangetram afleggen in het Thalia Theater, te weten:
Zaterdag 19 november : Divya Hardwarsing
Zondag 20 november   : Priye Sapna Jong A Lock en Priya Mungra
Zaterdag 26 november : Chanella Birja en Jyoti Chotelal

Árangetram:
Letterlijk betekent árangetram ‘het betreden van het podium’. Het árangetram is vergelijkbaar met een afstudeervoordracht en houdt in dat de student door haar Guru wordt afgeleverd als zijnde een meesterstuk waar jarenlang aan gewerkt is. Er wordt veel waarde gehecht aan het doen van Bharata Natyam árangetram, omdat het deel is van de eeuwenoude Guru – Shishya Parampara (leermeester – leerling traditie) die haar oorsprong heeft in Zuid India.
De afstudeervoordracht omvat negen puur Bharata Natyam dansen, varierend van puur technisch naar expressief en uiteraard ook combinaties hiervan. Als volwaardige Bharata Natyam danseres moet zowel het technische als het expressieve worden beheerst. Conform de traditie wordt de árangetram gedaan op live muziek. Aangezien er in Suriname geen muzikanten zijn die de karnatische muziek beoefenen, zijn er speciaal hiervoor 4 muzikanten gehaald uit India. Mevr. Madhoerie Jagmohan bespeelt wel de Natuvangam en is deel van het vijf koppige muziek ensemble.
De árangetram komt niet makkelijk tot stand. Na de jarenlange inzet, oefeningen en vorderingen moet ook de Árangetram – avond zelf worden georganiseerd. De afstudeervoordracht wordt voorafgegaan door een pújá en na de voordracht worden de genodigde vrienden, familie en Bharata Natyam liefhebbers in de gelegenheid gesteld felicitaties uit te brengen en na te praten onder het genot van versnaperingen en verfrissingen. De árangetram wordt weleens vergeleken met een huwelijk. Deze vergelijking is dichterbij de werkelijkheid, omdat de Devadasi’s vroeger symbolisch huwden met de Trishul (drietand) van God Shiva, Heer van de Dans.
De gast muzikanten verzorgen op vrijdag a.s. een optreden in de Bhavan van de Shri Radha Krishne Mandir te Blauwgrond(vrijwillige bijdrage) .

Oorsprong Bharata Natyam India – Suriname:
Bharata Natyam is een 3000 jaar oude Zuid Indiase klassieke tempeldans en werd vroeger enkel uitgevoerd door Devadasi’s. Dit waren dames die van jongsaf aan door de tempels werden geadopteerd om onderwezen te worden in zang, dans en muziek. Zodoende konden zij de tempelbezoekers verhalen vertellen over de verschillende deities binnen de religie. Een ieder die in de tempel woonde werd onderhouden door de koningen in India die giften deden aan de tempels. Nadat de Engelsen India binnenvielen veranderde dit, omdat de koninkrijken binnen India omver werden geworpen. De Devadasi’s stonden er nu alleen voor en traden buiten de tempels.
Na enig verval hebben de 4 Tanjore broers in de 19e eeuw nieuw leven ingeblazen in Bharata Natyam. Een directe afgezant van hen is Kittappa Pilei, de Guru van Smt. Rajamani die Bharata Natyam introduceerde in Nederland. Haar leerling, Smt. Madhoerie Jagmohan, heeft op haar beurt Bharata Natyam in 1997 geintroduceerd in Suriname en is hiermee de eerste generatie Bharata Natyam danseres in Suriname.
Bharata Natyam dansers in Suriname tot heden:
1e generatie: Madhoerie Jagmohan
2e generatie:
2001: Namita Ajodhia, Ratna Ramrattansing, Bharti Gangaram Panday, Sadhana Mohan, Amber Juman, Sirodjenie Nandoe, Maltie Nidhansingh, Sieske Rama, Rajni Ramdin, Anil Algoe, Kavita Ramphal
2011: Amberien Pierkhan
2014: Kyran Rampersad, Chandel Menckeberg, Norani Gangaram Panday
2016: Evita Issa, Lakshni Radhoe
3e generatie:
2014: Vishaja Boedjawan
2016: Deepa Mahespalsingh
*Van bovenstaande dansers is helaas niet een ieder actief of woonachtig in Suriname.arangetram1arangetram2arangetram3arangetram4
deepa-mahespalsingfoto Deepa Mahespalsing

Bron: OHM