Sharád Navrátri

De 2e Navrátri periode valt in September of Oktober.Dit jaar voor Suriname van 9 tot en met 18 oktober. Het sluit aan op Pitra Paksh: negen dagen durende festiviteiten, die afgesloten worden met Dussehrá (Vijaya Dashami).
Navrátri (ook: Navaratri of Navaratra) is een feest van (dans –Gujarát) en aanbidding. Het woord ‘Navrátri’ is samengesteld uit twee woorden: ‘nava’ (negen) en ‘rátri’ (nachten).
Letterlijk betekent Navrátri ‘9 nachten’. Op een van deze 9 dagen houdt de vrome hindu – veelal in huiselijke kring – een offerdienst, waarbij de negen manifestaties (verschijningsvormen) van de vrouw van Shiva bhagván worden vereerd. Deze zijn: Sailaputri, Brahmachárini, Chandraghantá, Kusmándá, Skandamátá, Kátyáyani, Kálarátri, Mahágauri en Sidhidátri.
Na de offerdienst worden in sommige gezinnen de Durgá-calisá (lofzang ter ere van Durgá) voorgelezen en de geofferde spijzen uitgedeeld (soharie en lapsie, Het uitdelen van rijstebrij (mithá bhát) hoort ook tot de mogelijkheid.
Een groot aantal mandirs is geopend gedurende de 9 nachten, terwijl er ook voor het eerst een Dándhiyá (dans ) festival zal worden gehouden in Utopia op zaterdag en zondag a.s.

Bron:

  • https://www.beleven.org/feest/navaratri
  • OHM 
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *