Shiv Parthiv puja wordt jaarlijkse traditie

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar komen mensen zondagochtend bij Ocean Breeze te Weg naar Zee bijeen om te bidden voor eenheid, rust, saamhorigheid en vrede. De gebedsdienst wordt gehouden onder leiding van de Shri Sanatan Dharma Maha Sabha. Het thema van de bijeenkomst is het eeuwige kosmische universum, gesymboliseerd in een kleien Shivling.

Dankbaarheid
“Iedereen en alles is geschapen door God. We moeten Hem dankbaar zijn voor alles wat we hebben en ook de oerelementen (aarde, lucht, water, vuur en ether) voor het feit dat we kunnen bestaan en leven. Individueel bidden is goed, maar het effect en de vibraties van gezamenlijk met honderden mensen mediteren en rituelen verrichten, is veel krachtiger. Het is net als je bijvoor beeld een vinger zou gebruiken om iets te doen of een vuist”, legt pandit Sherwankoemar Ramsoedit Tewarie uit. Hij hoopt dat net als voorgaande jaren de samenleving in grote getallen meedoet aan de jaarlijkse traditie.  “We zitten in een bijzondere heilige periode. De maand Kartik (oktober/november) is onder andere gewijd aan het lichtjesfeest Divali, de Govardhan puja als verering van Krishna en de Ganga Snán (heilige bad) die op 22 november wordt gevierd. De Shiv Parthiv puja werd door Ram verricht voordat de brug naar Lanka werd gebouwd, zodat hij zijn ontvoerde echtgenote Sita kon bevrijden van de demonenkoning Ravana.”

Glorie van Shiva
Het programma begint zondagochtend rond half negen met meditatie, samenzang en dans. Daarna wordt de speciaal voor deze dienst gemaakte ovalen Shivling van klei, vereerd met bloemen en gegoten met vloeistoffen als melk, water, honing en suikerrietsap. Tijdens de offerande zullen pandits samen met drie vedische geleerden uit India verzen uit de Yajur-veda reciteren. ‘De verzen beschrijven op meesterlijke wijze de glorie van Shiva. De ovale vorm van de Shivling symboliseert de oorsprong van de schepping. Linga betekent ‘de werkelijkheid waarin alle schepselen worden opgenomen en waaruit ze opnieuw voortkomen’. De linga staat ook voor de eenheid van Shiva en Shakti als polaire oergrootheden.” De organisatie zorgt voor alles dat nodig is voor de rituelen zoals bloemen, bladeren en vloeistoffen. “Het enige wat we willen is dat de mensen komen en meedoen. Dit jaar krijgt iedereen ook een presentje mee.”

In het water
Na de dienst wordt de Shivling met een helikopter weggebracht om in het water te laten. De sluis nabij Weg naar Zee is dichtgeslibd, waardoor boten niet binnen kunnen komen. We kijken wel uit naar andere mogelijkheden en locaties langs het water. Het liefst willen we de dienst ook ergens langs het water houden, zodat het beeld daarna meteen te water kan worden gezet. Als je langs het water bidt, is het gevoel ook anders.”

Bron: Sabitrie Gangapersad

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *