Shri Lachmi Narain Mandir viert 40 – jarig bestaan

De Shri Lachmi Nárain Mandir in Alkmaar, Commewijne heeft op zaterdag 17 december j.l. haar 40-jarig bestaan gevierd. In verband met de verjaardag werd er voor het eerst een Vishnupurán Jagya gehouden . Het huidig bestuur onder leiding van Gauripersad Gangádin (Robby) blikt tevreden terug. 40 jaren geleden schonk hij het perceel waar de mandir nu op staat, aan de gemeenschap.

“Het begon allemaal op een feestje hier in de buurt. Er werd gesproken over het opzetten van een mandir maar er was geen grond. Toen had ik dat perceel pas gekocht en besloot ik het te doneren voor de bouw van een mandir”, zegt Gangadin lachend, terwijl hij terug denkt aan de tijd. Als 25 jarige jongeman, trommelde hij 9 andere mannen van zijn leeftijd op, om de mandir te bouwen. Een buurtbewoner, tevens ondernemer doneerde SF 1000 en gaf een voorschot van SF 1000. Met een bedrag van SF 2000 werd er een aanvang gemaakt aan de bouw van de mandir. Het voorschot van SF 1000 werd tijdens de bouw van de mandir terugbetaald. “We hebben het systeem van kasmoni toegepast”. De 10 jongeren hebben elk SF10 per maand gezet. In tien maanden was dat SF 1000 geworden. Tijdens de bouw van de mandir begonnen burgers meer te doneren waardoor de mandir in een ruk werd afgebouwd. De totale kosten van de mandir werd uiteindelijk SF 16000.

40 jaren terug waren er weinig mandir bouwers in Suriname. Na lang zoeken stuitten de jongens op een Nickeriaanse mandirbouwer. Hij reisde speciaal naar Commewijne en zette het gebouw neer. “De mandir staat er en het is onze trots. Een levendig bewijs dat je in eenheid wel gemeenschapswerk kan doen”, zegt Gangádin. De locatie van de mandir is ook perfect gekozen, vindt hij. Het is bijna net halverwege aan de Pandit Tilakdhárieweg, waardoor bezoekers van zowel de rechtsgelegen gebieden als de linksgelegen gebieden de mandir kunnen opzoeken. “Het is voor ons belangrijk dat we ons religie behouden en overdragen aan de jongeren. Doen we dat niet, dan gaat alles van het hindoeïsme verloren. Jongeren moeten dit werk verder voortzetten”, zegt Gangádin.

Om de twee weken op de donderdag middag wordt er een dienst gehouden. Omdat er ook een mandir van de Arya Samáj in de buurt is wordt er op deze manier gewerkt. “ We werken nauw samen en willen dat het ook goed gaat met die mandir”, legt de voorzitter van het bestuur uit. Er worden ook hindilessen verzorgd. Met een studentenaantal van 60 is de Hindischool van deze mandir ook de grootste in Suriname. Deze waardering heeft de mandir zelf gehad van de Hindi Parishad in Suriname. “We hebben er ook voor kunnen zorgen dat Commewijne na jaren landelijk prijzen heeft kunnen winnen in culturele activiteiten, zoals nátaks, kavita’s. Dat is eerder nooit gebeurd”, zegt Gangádin trots.

Naast de lessen in het hindi is er een bhajangroep en een shákhá groep. In de toekomst zullen er muzieklessen worden verzorgd. “Wij willen starten met dhól, dhantál en harmonium lessen”. Ook yoga zal er worden geïntroduceerd. Gangádin zegt dat het bestuur open staat voor meerdere activiteiten uit andere culturen. “We zijn openminded en willen de gemeenschap zoveel mogelijk tegemoet komen”. Gangádin bedankt de gemeenschap voor het vertrouwen in deze 40 jaren. De overige bestuursleden zijn: Moennesherpersád Naipál, Gáitri Autár, Kewalpersád Sattan, Shailesh Soekhái, Rábin Kanhái, Krishna Rosiek, Sunil Naipál, Manodj Rámcharan, Ashwin Gangádin en Aniel Phágoe.

Bron: