Singapore scholen: “Het beste onderwijs systeem in de wereld ‘ zet aanzienlijke stress op jonge kinderen

Het Singaporese onderwijssysteem is op dit moment een van de meest gewaardeerde in de wereld, maar het is ook  bekend als een snelkookpan. Cherlyn Lee is slechts 11 jaar oud, maar ze heeft al vele prijzen gewonnen bij  hoofdrekenen wedstrijden, waaronder een voor het snelst tien-cijferige nummers uit het hoofd te rekenen.Ze volgde haar  eerste hoofdrekenen lessen op de leeftijd van 5 jaar , waar ze  het uit hoofd rekenen leerde.De meeste kinderen van  haar leeftijd uit andere delen van de wereld zouden  waarschijnlijk bij een speelplaatsin de buurt ,hun omgeving aanhet verkennen zijn.

“Dit is Singapore, de thuisbasis van ’s werelds beste onderwijssysteem “, aldus een OESO-geleide studie van mei 2015 , waar de ouders  alles uit de kast trekken  om hun kinderen een voorsprong te bezorgen.

Het is heel gebruikelijk voor ouders om dergelijke verrijkingsactiviteiten voor hun kinderen op een zeer jonge leeftijd te organiseren en om  te kiezen voor boeken in plaats van het ontdekken van de  natuur  om hun ontwikkeling te waarborgen.

Andere Oost-Aziatische landen, zoals Zuid-Korea, Japan en Hong Kong vertonen gelijkaardige trends , met gerichte leermethoden  en regelmatige examens  als belangrijkste evaluatiemethoden.

Cherlyn’s vader, Brandon, zei dat het doel van het vroeg starten van hoofdrekenen op die leeftijd is, omdat ” de ontwikkeling van de hersenen het  snelst en meest imposante is  tijdens deze fase”.

“Door middel van snelle training  en het bereiken van goede resultaten, wat zal leiden tot een betere prestatie bij  het leren als gevolg van een verbeterd geheugen om zo een betere concentratie te kunnen bereiken,” zei hij.

Singaporese ouders ,net als de heer Lee hebben bijgedragen aan imposante  resultaten van het onderwijs in het land  jaar na jaar.

 

 

Van Britse kolonie naar goed geschoolde beroepsbevolking

In een korte periode van 50 jaar heeft Singapore, een voormalige Britse kolonie, die begon als een low-cost, lage – vaardigheden arbeidsmarkt, zich ontwikkeld naar  een goed geschoolde beroepsbevolking, waar meer dan de helft van zijn werkers universitair geschoolden zijn .

De alfabetisering is omhoog geschoten en Singaporese studenten behoren tot de beste in de wereld als het gaat om het maken van internationale examens.

OESO-directeur van het onderwijs Andreas Schleicher zei dat de studenten  een goede basis hebben in de wiskunde en de wetenschap, wat  heeft bijgedragen aan het succes van Singapore.

Sterker nog, de focus op onderwijs is zeer duidelijk wanneer men  loopt door de straten van Singapore.

Advertenties in voorsteden zijn doorspekt  met de nieuwste begeleidings- en verrijkingsmethoden  en klassen waar  ouders  hun kinderen kunnen inschrijven.

De plaatselijke krant ‘The Straits Times’ meldde dat meer dan 70 procent van de ouders tekenen  deze extra lessen voor hun kinderen buiten de schooluren om hun  Engels en wiskunde te helpen oppoetsen.Het gemiddelde  bedrag besteed aan bijlessen  varieert van $ 150 tot $ 250 per maand, waardoor een zeer  lucratieve industrie is gecreëerd.

In lokale boekhandels is meer dan de helft van het vloer oppervlak  gewijd aan examen handleidingen, bestaande uit de praktijk vragen op basis van het schoolprogramma van de lagere school.

 

Echter, er is bezorgdheid dat dit onderwijssysteem  te prestatie –gericht is  en het plezier van leren ontneemt.

Tijdens een interview met twee tieners uit een Singaporese middelbare school, viel  het woord ‘stress’ vaak.

Nicholas Tan, 16, voltooide onlangs zijn middelbare school examens en hoopt  commerciële piloot te worden .

Hij vertelde dat hij niet te veel over zijn gebruikelijke  klasrepetities stresste  maar tijdens zijn recente examenperiode  sliep hij maar  slechts drie uur per dag wat resulteerde in  hoge koorts net voor zijn examens.

De meeste studenten op openbare scholen in Singapore doen twee grote onderzoekingen  per jaar en er worden elke maand  testen gedaan  om hun vooruitgang op school te toetsen.

Een andere 16-jarige Tee Shao Cong zei dat de stress in Singapore onderwijssysteem  zo intens was dat “iemands dromen in luttele seconden konden  worden vernietigd ,als we falen.”

Streven naar een meer evenwichtige onderwijssysteem

In de afgelopen jaren heeft de Singaporese overheid  maatregelen genomen om het niveau van de belasting van studenten te beheren. In 2012 stopte men met het vermelden  van de top-scorende studenten in alle nationale examens en streefde men meer naar veranderingen, gericht op het af  stappen van de nadruk op de examens. De maatregelen zullen in 2017 duidelijk vruchten afwerpen.

Een Engels taal leraar op een middelbare school vertelde dat het op  school   niet langer alleen over de academische wereld gaat .”De scholen brengen studenten  nu ook voor  avontuurlijke activiteiten zoals raften e.d. Deze ervaringen zijn ook belangrijk. De schooltijd is niet zo veel meer alleen voor een  academische basis .”Ondanks de  academische successen van Singapore zei de heer Schleicheri dat het land het beter zou kunnen doen op het gebied van balanceren van de academische  prestatie met andere belangrijke factoren, zoals fysieke en emotionele gezondheid.

“De druk [van een onderwijssysteem] is niet nodig. U hoeft niet in te leveren op zowel het onderwijs en emotionele welzijn,” zei hij.

Hij noemde Finland als een goed voorbeeld van een evenwichtig onderwijssysteem.De heer Schleicher zei dat het  Singaporese onderwijssysteem  een stap in de goede richting zet  met zijn veranderingen, maar hij voegde eraan toe dat “nieuwsgierigheid, creativiteit en leiderschap”  enkele van de attributen waren  die meer aandacht verdienen. (abc news /OHM)

 

Lees ook deze uitgebreide Nederlandse pdf file met een nauwkeurige beschrijving  van het Singaporese onderwijssysteem.

https://www.epnuffic.nl/publicaties/vind-een-publicatie/onderwijssysteem-singapore.pdf