Speciaal voor ramadan vanaf morgen op de buis: Game of Thrones, op z’n Arabisch

De ramadan staat voor de deur en dat betekent voor moslims niet alleen een maand vol bezinning, maar ook het begin van tientallen nieuwe televisieseries die speciaal voor de heilige vastenmaand zijn geproduceerd. Grote aandachtstrekker van dit jaar is Orchidea, de Arabische variant van de populaire Amerikaanse fantasyserie Game of Thrones.

 Zaterdagavond, als de buiken na zonsondergang goed gevuld zijn, zal de eerste aflevering worden uitgezonden op Abu Dhabi TV, via de satelliettelevisie in de gehele Arabische wereld te ontvangen.

Abdul Hadi al-Sheikh, plaatsvervangend directeur van het tv-station, beschrijft Orchidea als ‘een drama dat alle Arabieren bij elkaar brengt’. Dat is niet overdreven. Ramadan-series zijn voor moslimgezinnen al jaren vaste prik na de avondmaaltijd. Vooral sinds de opkomst van satellietkanalen in de beginjaren van deze eeuw hebben de series enorm aan populariteit gewonnen.

Egypte en Syrië waren lange tijd koplopers in het produceren van ramadan-series, maar sinds de burgeroorlog en politieke onrust in deze landen komen de meeste series tegenwoordig uit Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië.

De series kenmerken zich door hun melodramatische karakter. Vaak worden historische en religieuze figuren opgevoerd die de Arabische geschiedenis in een heroïsch daglicht plaatsen. Op de achtergrond speelt steevast een liefdesdrama dat eenieder, zelfs de stoerste man, tot tranen toe roert.

 

GEVOELIGE THEMA’S

Steeds vaker lenen de series zich voor het aankaarten van moeilijke en gevoelige onderwerpen

Steeds vaker lenen de series zich voor het aankaarten van moeilijke en gevoelige onderwerpen. Vorig jaar scoorde de serie Khiyanat Watan (Verraad van een vaderland, red.) een hit met dertig episoden over intriges binnen de Moslimbroederschap. De eerste aflevering tok 48 miljoen kijkers.

Voor dit jaar staat een andere politiek-gevoelige serie op het programma: Al Gharabeeb Al Soud (Zwarte menigte) vertelt het verhaal over de opkomst van extremisme in de regio vanuit een vrouwelijk perspectief.

De politieke beweging Hamas, internationaal bekend als terreurorganisatie, trakteert zijn publiek tijdens ramadan op een eigen serie. ‘Gaten in de lucht’ gaat over gewelddadige gevechten tussen Palestijnen en Israëlische kolonisten. Het plot laat zich raden: de Israëliërs zullen waarschijnlijk het onderspit delven.

MYTHISCHE WERELD

Orchidea zit vol verwijzingen naar de rijke Arabische geschiedenis

Orchidea heeft zich met karakters als ‘Koningin Khatoon’, ‘Prins Namek’ en ‘Prinses Ramlah’ laten inspireren door Game of Thrones en speelt zich net als de Amerikaanse serie af in een mythische wereld – inclusief fantasierijke kleding en weelderige haardossen. Maar daarmee houdt de vergelijking op. Want Orchidea is een op zichzelf staand verhaal, vol verwijzingen naar de rijke Arabische geschiedenis.

Het verhaal gaat, grof geschetst, over de Assyrische koning Uday die het fictieve koninkrijk Orchidea verovert en daarbij de koning doodt. De weduwe van Uday slaat met haar twee kinderen op de vlucht en vertrouwt hen op haar sterfbed toe aan de koning van Samara. Wat volgt is een machtsstrijd die wordt beïnvloed door een pijnlijk liefdesdrama.

In Orchidea spelen een aantal voor ons volledig onbekende, maar in de Arabische wereld veelgeprezen acteurs. De Syrische acteur Hatem Ali heeft voor deze serie de rol van regisseur op zich genomen. Dat de crew zich ruim laat betalen blijkt wel uit de 4,5 miljoen euro die voor deze serie is uitgetrokken. Het bedrag is vooral hoog als je bedenkt dat de opnames grotendeels plaatsvonden op de Roemeense lowbudgetlocatie Boekarest. De meer dan duizend kostuums zijn in Syrië vervaardigd, door een modeontwerpster uit Damascus.

De serie zal eindigen op de dag van het Suikerfeest, waarmee de ramadan wordt afgesloten. De kijkers van Orchidea kunnen dan ademloos toekijken wat het lot van hun nieuwste idolen is.

 Bron: http://www.volkskrant.nl/televisie/speciaal-voor-ramadan-vanaf-morgen-op-de-buis-game-of-thrones-op-z-n-arabisch~a4497239/