Sprankelende Bhajan Concert Manoj Daryánáni & Friends

In de conferentiezaal van Lalla Rookh was er op vrijdag 24 maart j.l. een heus Bhajan concert van de Surinaamse zanger Manoj Daryánáni.

Hij is geen onbekende in de Hindustaanse zangwereld. Hij heeft al in enkele shows opgetreden zoals vorig jaar met Sangeetá Bhageloe uit Nederland , gejureerd bij diverse zangwedstrijden en verzorgt sinds 1993 bhajanzanglessen aan leerlingen in stad en district. Ook is hij de eigenaar van het Asoká Vegetarisch restaurant aan de Kwattaweg. In het kader van een fundraisingsproject van de stichting Yuvádal Suriname, trad hij op in de Lalla Rookh conferentiezaal met de prachtige begeleiding van Roché Soháwan op de tablá, op de keyboards Ruben Gadjoe en Steve Girdharie op de bass-gitaar. De chique Indiase kleding van de Yuvádal leden en het publiek verhoogden de sfeer en zorgden voor een complete beleving van de bhajans . Presentatrice van de avond was Siroshnie Soekhoe ,ook Yuvádal lid. Geheel in de traditie begon de avond met een ode aan Shri Ganeshá, de verwijderaar van alle obstakels en de beschermer van kunstenaars ,met een Bharat Nátyam dans van Yuvádal lid Lakshná Kalpoe.

Gastzangeres Aneshyá Anroedh die tweemaal in de top drie eindigde bij het Nationale Scholieren Zangcontest , bracht ook het ruim 100 koppig publiek in verroering met haar mooie stem. Zij is ook leerling van Daryánáni ji. Op het professioneel gedecoreerde podium , bracht Daryánáni 150 min lang ‘ Bhajan Reloaded’ in een kwaliteit zoals wij in ons land alleen kennen op YouTube van meesters als Anup Jalota etc. In die stijl en op dat niveau ging hij onafgebroken professioneel door . Het samenspel tussen de tabla en de zang was voortreffelijk. De keyboards bracht heel toepasselijke sarangi geluiden voort en de basgitaar was op Gidhárie’s bekende niveau.

Het geluid was vol en optimaal, gelijk een volledig orkest. Voorafgaand aan elke bhajan was er een uitleg van de essentie in het Nederlands en het Engels in de stijl van Daryánáni . Het goed opgekomen publiek was duidelijk verrast met deze wijze van presentatie en uitte dat met applaus en opgewekt gefluit! De sfeer was in één woord goed te noemen. Naast de vegetarische bhojan,waren er ook heerlijke snacks en dranken.

Het uitverkocht concert mag als zéér succesvol worden bestempeld en het aanwezige publiek meldde al gereed te zijn voor een volgend optreden om meer te kunnen genieten van de gepresenteerde zeldzaam hoge kwaliteit van Hindustaanse zang en muziek in Suriname .