Start 5-daagse Bhagavad Gitá Seminar

Wereldwijd neemt de belangstelling voor de Heilige Hindu geschriften toe. Zo ook voor de Bhagavad Gitá. Het belang  van de inhoud van deze boeken voor de mensheid in het algemeen  is te groot  om de inhoud alleen voor Hindus te reserveren.

De Bhagavad Gītá (letterlijk “Lied van de Heer”) vormt een onderdeel (Bhishma Parva 23-40) van het zeer omvangrijk episch gedicht, de Mahábhárata (letterlijk: “Groot India”), een boek geschreven door de wijze Vyása, dat een grote rol speelt in het hinduïsme.

Omdat het boek God als een persoon (de alomtegenwoordige Vishṇu) vooropstelt, is de belangrijkste invloed van het boek terug te vinden in de bhakti-beweging zoals die te vinden is bij de Vaishnava’s in India en in het Westen. Krishṇa treedt hierbij naar voren als de belangrijkste manifestatie van God op aarde: als Bhagaván, de Hoogste Persoonlijkheid van God, de Heer van de Yoga (Yogīśvara). Het boek behoort tot de zogenaamde smriti, de verhalen aan de hand waarvan men zich God (īśvara, paramátmá of brahma) herinnert. Niettemin wordt het boek ook wel omschreven als de Gītopaniṣhad of Yogupaniṣhad.

Upanishad betekent “essentiële vedische filosofie” en hiermee wordt aangegeven dat de status van het boek vergelijkbaar is met die van de Veda’s (de śruti). Men noemt de Gitá samen met de “Krishna-purán”, het Srimad Bhágavatam, dan soms ook de vijfde Veda.

Het 5-daags Bhagavad Gitá Seminar zal dit jaar opnieuw plaatsvinden in Suriname vanaf vandaag  24 t/m 28 april. Hierop volgen de 3-daagse Verdiepingssessies van 02 t/m 04 mei met o.a. Srimad Bhágavatam Classes. Deze sessies worden gecombineerd met Masterclasses van onze speciale gastspreker uit India.

Het 5-daags Seminar wordt verzorgd van 24 t/m 28 april:

– Dag 1: Doel van het leven

– Dag 2: De Kwaliteiten van Bhagavan

– Dag 3: De Totale Creatie

– Dag 4: Wet van Karma/het Hoogste Yoga Systeem

– Dag 5: Praktische toepassing van de Bhagavad Gitá

De seminars worden in het Nederlands op toegankelijke wijze verzorgd door Vijay Krsna Misri, met ondersteuning van oogstrelende slideshows/diapresentaties. Ook de verdiepingssessies zal hij op deze manier verzorgen. De Masterclasses worden verzorgd door Shripad BV Vana Maháráj uit India.

Locatie: Medisch Wetenschappelijk Instituut, Conference Room (Faculteit der Medische Wetenschappen), tegenover de Republic Bank, Kernkampweg 5-7, Paramaribo. Elke dag van  18.30-21.30u. De sessies zijn geheel kosteloos. Aanmelden kan  via info@gitaseminar.nl