Steeds meer Nederlanders letten op gezonde voeding en dat heeft gevolgen voor de industrie

Verkoop gezonde producten blijft ook de komende jaren stijgen

Inhoud van een groetenpakket

Waar komt mijn eten vandaan, wat zit erin en wat was ervoor nodig om het hier in Nederland op mijn bord te krijgen? Consumenten denken in toenemende mate na over die vragen. Meer mensen letten op de herkomst en de gezondheidswaarde van hun voeding, vooral zij die regelmatig sporten en die niet op elk dubbeltje hoeven te letten. En vooral de 50-plussers onder hen.

Het is een trend die gevolgen heeft voor de voedingsindustrie, constateert ABN Amro in een dinsdag verschenen analyse. De verkopen van gezonde producten, zoals groente en fruit, zullen ook de komende jaren blijven stijgen. Terwijl de verkopen van producten die bekend staan als ongezond of minder gezond zijn, zoals frisdranken en vlees, structureel omlaag gaan.  

De verkoop van frisdranken is in vier jaar tijd met 10 procent gedaald. Ook de omzet van alcoholhoudende dranken loopt terug. De afzet van alcoholvrij bier steeg in 2016 met 18 procent.   

Ook dierenwelzijn speelt een steeds belangrijkere rol bij de keuze van Nederlandse consumenten: terwijl de totale vleesconsumptie daalt, stijgen de verkopen van vleesproducten met een Beter Leven Keurmerk, zegt Nadia Menkveld, sectoreconoom van ABN Amro.

Nederlanders eten vaker buiten de deurVoor het tweede jaar op rij steeg de omzet buitenshuis harder dan de omzet binnenshuis.Cijfers zijn de groei ten opzichte van het jaar ervoor.

Terwijl de vleesconsumptie in Nederland blijft dalen, neemt ze in Azië als gevolg van het stijgende welvaartsniveau toe

Vleesproducenten doen er verstandig aan hun zwaartepunt te verleggen van Noordwest-Europa naar Azië. Terwijl de vleesconsumptie in Nederland en de ons omringende landen blijft dalen, neemt ze in Azië als gevolg van het stijgende welvaartsniveau enorm toe. De vleesexport naar landen binnen Europa nam vorig jaar met 1 procent af, terwijl de vleesexport naar Azië met 42 procent groeide.   

Een andere trend die doorzet is dat Nederlanders vaker buiten de deur eten. Dat is niet alleen goed nieuws voor restaurants en eetcafés, ook cateringbedrijven en snackcounters bij pompstations profiteren ervan, constateert ABN Amro.

Uit onderzoek van marktonderzoekbureau GfK, uitgevoerd in opdracht van de bank, blijkt verder dat de stijging van het aantal eenpersoonshuishoudens (plus 20 procent in de afgelopen tien jaar) steeds zichtbaarder wordt in het winkelassortiment. Supermarkten spelen in op de groeiende behoefte aan gemaksmaaltijden, onder meer voor eenpersoonshuishoudens, al dan niet in de winkel bereid met verse en gezonde producten.   

In 2016 werd in Nederland per huishouden 3 procent meer uitgegeven aan voeding, deels als gevolg van prijsstijgingen. Vooral groente en fruit werden duurder, respectievelijk 4,3 en 4,5 procent. Slecht weer in Spanje dreef de prijs van een aantal groentesoorten op. Brood, melk, kaas en boter werden vorig jaar goedkoper.

Een andere trend is de groeiende vraag naar verse vis. Nederlanders letten bij de aankoop van vis niet alleen op de prijs, maar vooral ook op kwaliteit en duurzaamheid, aldus ABN Amro. De omzet van visspeciaalzaken steeg het afgelopen jaar met 3,4 procent. Ook supermarkten verkochten meer verse vis (plus 1 procent).

Bron: http://www.volkskrant.nl/economie/-steeds-meer-nederlanders-letten-op-gezonde-voeding-en-dat-heeft-gevolgen-voor-de-industrie~a4482934/