Stg. OHM organiseerde geslaagde Vástu-cursus (deel 1)
Op 5,6 en 7 februari 2024 organiseerde Stg. Organisatie Hindoe Media een Vástu (vedische bouwkunst) cursus. De cursus werd verzorgd door Ácárya Dr. Bhanwarlal Shástrí uit India en werd gehouden in het leslokaal van de Shri Krishna Mandir aan de Lalla Rookhweg. Hij is een Sanskrit, Vástu en Jyotish (astrologie) geleerde. De belangstelling voor deze cursus was buiten verwachting groot, vooral van jongeren.
De Ácárya gaf aan dat de Vástu Shástra een oude Indiase wetenschap van architectuur is, welke beschreven is in Sthápatya Veda, een up-veda van de Atharva Veda, een van de 4 Veda’s (Rig Veda, Yajur Veda, Atharva Veda en Sáma Veda). Het doel is om in harmonie met de natuur te leven met als basis de 5 oerelementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. Hij vertelde verder het mythologische verhaal achter het ontstaan van de Vástu Purusha of Vástu Devtá (God van Vástu), die als basis ligt van de inrichting van het huis (zie afbeelding).

Hij benadrukte bij herhaling dat ieder mens de 4 levensdoelen moet nastreven en de 4 deugden moet bezitten, dan kan er niets mis gaan in het leven. Ouders moeten hun kinderen deze vanaf het begin bijbrengen.
De 4 levensdoelen zijn:
- Dharma: leven volgens de regels.
- Artha: het vergaren van rijkdom volgens de dharma, dus op een eerlijke manier.
- Kám: vervullen van je wensen met je eerlijk verdiende artha.
- Moksha: het verkrijgen van verlossing.
Moksha kan je pas bereiken als je de 3 andere doelen correct hebt nageleefd.
De 4 deugden zijn:
- Swastha sharír: gezond lichaam hebben.
- Gyáni: kennis bezitten.
- Bhakta: devotie tonen in de eerste plaats voor je ouders.
- Dání: geven aan goede doelen.
Na de inleiding ging de Ácárya over tot het onderwerp Bhumi (aarde, stuk grond waarop men wil bouwen). Hierbij gaf hij aan dat de kleur, geur en vorm van het perceel erg belangrijk zijn. Het perceel moet bv. welriekend, vierkant of rechthoekig zijn. Verder dat de keuze van de locatie van het perceel erg belangrijk is: niet in de buurt van een begraafplaats, gokhuis, ziekenhuis, niet op een T-kruising of hoek, om maar enkele punten te noemen.
OHM