Stg. OHM organiseerde geslaagde Vástu-cursus (deel 2)

Op donderdag 6 februari werd de Vástu-cursus vervolgd. Aan het begin werd een belangrijke vraag gesteld: We hebben geleerd dat je “lot” in grote lijnen al van te voren bepaald is, mede door het karma dat je meeneemt uit je vorige levens. Dus ook al bouw je je huis volgens Vástu, dan kun je toch nog problemen ervaren? Hierop antwoordde de ácárya: “Prárabdha (lot) kátá já saktá hai”, d.w.z. dat negatief/slecht karma uit vorige levens te niet gedaan/gecorrigeerd kan worden in dit leven door alleen positief/goed karma te doen. Op basis van vorige levens krijg je in dit leven ouders, vrienden, guru’s en hersenen mee. Gebruik je hersenen en corrigeer je slechte karma, benadrukte hij.

Nadat de ácárya bij de eerste les de keuze van het perceel had behandeld, vervolgde hij bij de tweede les de plaatsing van poorten bij de schutting en deuren bij het huis. Ook ging hij in op de indeling van het huis.

De beste ingang om je erf te betreden is het noorden, daarna volgen het oosten, het zuiden en het westen. Om de locatie van de poort te bepalen is er een bepaalde formule waarbij je alle zijden van de schutting verdeelt in 9 delen en elk deel aan elke zijde kloksgewijs nummert van 1 tot 9. De locatie van de poort verschilt per zijde. Ook de richting van het opengaan van de poort is van belang. Sliding poorten dienen van noord naar zuid of van oost naar west open  te gaan. Gewone poorten moeten altijd naar binnen open gaan. Dit geldt ook voor deuren in het hele huis, want de energie stroomt zo naar binnen.

Zonnestralen vanuit het NO zijn goed, vanuit het ZW juist slecht. Daarom moet er meer open ruimte op het erf zijn ten NO, en minder ten ZW (het hoofd van de Vástu-purusha is NO). Dus het huis moet zoveel mogelijk ten ZW op het perceel gebouwd worden. Ten noorden en oosten moeten ook geen hoge bomen geplant worden om de energiestroom niet te blokkeren, terwijl ten zuiden juist wel.                                                                                                                          

De watertank het liefst in NO hoek in de grond plaatsen. Bovengrondse watertanken moeten het liefst ZW of NW. Septic tank NW (niet ten zuiden) op het erf plaatsen.

Het perceel moet ZW hoger zijn dan NO. Hetzelfde geldt voor het dak, dus het dak moet een helling maken van ZW naar NO.

Ten aanzien van de indeling en inrichting van het huis werden verschillende facetten behandeld. Hieronder enkele daarvan.

Het huis kan het beste betreden worden via het oosten voor woonhuizen en het noorden voor onder andere winkels, dus voordeuren komen respectievelijk ten oosten en ten noorden. Als je naar buiten loopt, moet de zon op je schijnen en niet als je naar binnen loopt. Ten zuiden geen deuren plaatsen, dus hier komt er dan ook geen veranda (balkon). Veranda (balkon) het liefst noord of oost of NO.

De garage het best NW bouwen, als het kan apart van het huis.

De pújákamer dient NO te zijn en je moet bidden met het gezicht naar het oosten. De múrti’s tegen de oostmuur plaatsen op ooghoogte. Hier NOOIT toiletten plaatsen.

De keuken moet ZO zijn en je moet koken met je gezicht naar het oosten. Je wasbak en gasfornuis mogen niet op één lijn liggen, ook al is er een aanrecht ertussen, want water en vuur gaan niet samen. Liefst geen open keuken, want niet eenieder moet in je keuken kunnen kijken of komen.

 Het midden van het huis, de brahmasthán moet open en rein zijn. Hier mogen geen kolommen komen.

De trap nooit NO plaatsen, kan het best ten zuiden of in de ZW hoek, moet kloksgewijs geplaatst worden en het aantal treden moet oneven zijn (maar geen 13 of 17 treden).

De masterroom (MR) moet in het ZW en slapen met hoofdeinde naar het zuiden, anders naar het westen of oosten (NOOIT noorden).

De gasten/kinderkamer naast de MR, het liefst NW. 

De toiletten ten NW (nooit NO, ZO of ZW) plaatsen en je rug moet ten zuiden zijn bij het zitten op het toilet. Toiletpotten altijd sluiten, worden gezien als negatief.

Ramen (en deuren) dienen niet tegenover elkaar geplaatst te worden, anders stroomt energie wat naar binnen stroomt weer naar buiten. Er moet cross-ventilation zijn.

Bij het inrichten van het huis moeten in elke ruimte zware meubels, z.a. bankstel, kasten, bedden etc. ten ZW geplaatst worden, ten NO zoveel mogelijk vrij laten.

Op vrijdag 7 februari konden de deelnemers individueel vragen stellen over remedies die er zijn, indien je perceel/huis niet voldoet aan de vástu-principes.

Al met al kan gesteld worden dat deze cursus zeer leerrijk was gezien de reacties van de deelnemers.

Stg. OHM bedankt tenslotte de ácárya voor de toewijding waarmee hij zijn kennis heeft gedeeld, en alle deelnemers voor hun participatie, maar bovenal de heer Tjander Ramdajal, accountant, die de ácárya hier privé naartoe heeft gehaald en Stg. OHM de kans heeft geboden een vástu-cursus door ácárya te laten verzorgen. Ook hebben velen gebruik gemaakt van de diensten van de ácárya, hetzij middels vástu- en jyotish-consulten, hetzij middels verrichten van pújá’s.

Een van de deelnemers, pt. Prashant Jagbandhan, reikt de certificaat uit.

Stg. OHM overhandigde de ácárya als blijk van waardering een Certificate of Appreciation, in bijzijn van de heer Ramdajal, alsnog ook voor de vorige cursus in 2022.

OHM