Stg. OHM/SVCC organiseren kookcursus
Elke 4de vrijdag van de maand probeert Stg. Organisatie Hindoe Media een kookcursus te organiseren in samenwerking met het Swami Vivekanda Cultural Centre (SVCC) en de Indiase Ambassade. De belangstelling voor de kookcursussen is groot, welke nog meer stimuleert om door te gaan hiermee.
Op vrijdag 27 januari 2023 was er weer kookcursus, welke gehouden werd bij het SVCC aan de Schneiders Howardstraat 21. De organisatie lag in handen van het Nárí Team van Stg. OHM onder coördinatie van mw. Indra Salik-Gangaram Panday.
Mw. Biemla Dassasingh, Art of Living teacher, deelde bij aanvang wat voedingstips mee met het publiek. Ze had het over:
*Wat eet je: Je moet eten afhankelijk van je doshá’s: váta, pitta of kapha.
*Wanneer eet je: neem je ontbijt tussen 7 en 9 uur ‘s morgens, tussendoor niet aldoor eten, lunch ong. 13.30 uur, en na 19.30 uur niet meer eten.
*Hoeveel eet je: niet te grote porties.
*Hoe maak je het eten klaar: het eten niet te lang koken, want voedingstoffen gaan verloren; binnen 3,5 uur na bereiding het voedsel opeten, want anders heeft het voedsel weinig of geen práṇa (energie); eet verse groenten en fruit, welke niet langer dan 3 dagen geoogst is; liefst geen buitenlands geïmporteerd fruit, want die hebben minder voedingswaarde; geen ingevroren groenten.
*Detox het lichaam elke dag met alkaline water: zet op 1 liter water 4 stukken komkommer, 2 schijfjes lemmetje en laat dit een nacht buiten staan; drink elke morgen 1 kop hiervan en elk 2 uur voor of na het eten een kop.
* Vast 1 of 2 keer per maand: gebruik 24 u alleen water en vruchtensappen.
* Verder gaf ze mee om geen water tijdens het eten te gebruiken, geen fruit ’s avonds te gebruiken en fruit niet te combineren met een warme maaltijd.
Hierna kwamen resp. Dr. Samveer Arya, de nieuwe directeur van het SVCC, en de ambassadeur van India, Shankar Balachandran, aan het woord. Ze gaven aan dat 2023 het “Internationale jaar van de Millets (gierst)” is en het belang van gierst voor de gezondheid van de mens. Er zijn verschillende gierstsoorten: hoe groffer de gierst (motá anáj), hoe meer vezels en beter voor de spijsvertering; hoe fijner en bewerkter (processed) hoe slechter.
De dames van de Ambassade o.l.v. mw. Hema Balachandran, en van het OHM Nárí Team: Rita Biere, Biemla Dassasingh, Mala Parmessar, Sardha Bhugwansing e.a. leerden dit keer aan de deelnemers: Millet upamá, Happy caná salad, Pompoensoep, Booster smoothie en Body’s relaxer tea.
Vanwege de hoge kosten, kan het Nárí Team er niet eronder uit een bijdrage te vragen. Aan het eind worden altijd de klaargemaakte gerechten verdeeld onder de deelnemers, zodat ze kunnen proeven hoe die smaken.
Hieronder treft u de kookrecepten aan.
1. Smoothie
Benodigdheden: papaja, manja, bakoven, meloen, magere yoghurt en water.
Bereiding: schil alle vruchten en snijd die in stukken. Doe alles In de blender met water en yoghurt en mix enkele minuten.
2. Happy caná salad
Benodigdheden:
-1 blik caná (450gr)
-1 rode ui, 1 paprika en 1 komkommer, in stukjes gesneden
– halve kop gekookte quinoa (gierst)
Dressing:
-5 eetl. honing
-5 eetl. olijfolie
-lemmetje of citroensap
-zout en zwarte peper naar smaak
-1 eetl. picadilly
-mix goed en meng alles bij het opdienen
3. Pompoensoep
Benodigdheden:
Pompoen, tomaat, gekookte aardappel, knoflook, ui, boter, prei, madam jeanet peper, nootmuskaat, 4 groenteblokjes, zwarte peper, zout, beetje suiker, kokosmelkpoeder. Eventueel maiskorrels, croutons (optioneel), vleugje masala, en water.
Bereiding:
Ongeveer 1 pond pompoen klaarmaken met zout, suiker, knoflook en ui op smaak.
2 of 3 grote tomaten smelten met zout en boter.
Ongeveer 3 liter water aan de kook brengen met de blokjes, de gekookte en geprakte aard.
De pompoen aan de tomatenmassa toevoegen in een grote pot en langzaam, al roerend, het water toevoegen naar gewenste dikte. Alles laten opkoken, vleugje masala en halve pak kokospoeder erbij doen. Met een staafmixer het geheel bewerken tot alles een gladde soep is geworden. Vuur uit doen. Mais, zwarte peper, nootmuskaat en madame jeanet toevoegen en afdekken. Bij het serveren croutons toevoegen (kan vervangen worden door stukjes sandwich beschuit).
4.Foxtail Millet Upmá (of andere gierstsoort)
Ingredienten:
- 1 theel. sesam of andere olie
- 1/4 theel. mosterdzaad
- 1 theel. witte urad dál
- 1 theel. caná dál
- 2 takjes kerriebladeren (zoete ním)
- 2 groene chilli peper
- 1/2 kop fijn gestampte uien
- 1 duimgrote fijn gestampte gember
- 1 kop foxtail millet (gierst)
- zout naar smaak
- 2 eetl. dhaniábladeren (koriander) (optioneel)
- 1 eetl. ghí (optioneel)
- 1/4 kop fijn gechopte wortelen (gájar) (optioneel)
- 1/4 kop fijn gechopte bonen (optioneel).
Bereiding:
- Week de millet (gierst) in water gedurende 30 min.
- Verhit olie in een pan op een medium vlam; voeg mosterdzaad, urad dál, caná dál toe tot het knettert
- Als de dál goudbruin en knappend is, voeg de chilli, ui, en gember toe
- Als de ui zacht is, voeg de kerriebladeren, bonen en wortelen toe, en kook die halfgaar (als je geblikte of bevroren prod. gebruikt dan kooktijd aanpassen)
- Voeg 3 kopjes water, de gezeefde millet en zout toe
- Dek de pan af en kook de millet upmá gedurende 30 min. op een laag vlammetje (of totdat het water verdampt is)
- Roer het voorzichtig, garneer met ghí en gechopte korianderbladeren.
- Serveer met catní gemaakt van tomaten/ui of kokos.
5. Herbal tea Verder werd verteld hoe diverse herbal thee’s gemaakt kunnen worden o.a. morenga, tulsi, mint, marva, zoete nim, sjuru en butterfly pea. U kunt eventueel de thee wat laten afkoelen en dan honing toevoegen.
OHM