Stichting Hindostaanse Immigratie 30 jaar

De Stichting Hindostaanse Immigratie (SHI) herdacht op 2 november 2022 haar 30-jarig bestaan. De stichting werd mede opgericht door Prediep Koemar “Lando” Ramdien. Hij werd opgevolgd door wijlen Shabier Ishaak, die ook jarenlang voorzitter is geweest. De huidige voorzitter, Ramon Jawalapersad, sprak de aanwezigen toe en formuleerde de doelstelling van de SHI alszijnde het behoud en de ontwikkeling van de Hindustáni cultuur en identiteit in Suriname. Daarnaast somde hij de vele wapenfeiten van de SHI op. Het Bábá en Mái monument aan de Kleine Combéweg, allernaast het Kabinet van de President van Suriname, het Bábá en Mái monument van Nieuw-N ickerie, het Jai Kisán monument bij de Kwattamarkt dichtbij de 3e Rijweg, het Monument voor de Gevallenen van 1902 te Mariënburg en het Nationaal Uitvaartcentrum Shabier Ishaak te Uitkijk, Saramacca zijn slechts enkele van de vele bereikte zaken. Ook het onderhoud van deze en vele andere Hindustáni monumenten hoort tot het zorggebied van de SHI. Ter gelegenheid van 150 jaar Hindustáni Immigratie zal de SHI een Bábá en Mái monument te Groningen, Saramacca en een Jai Kisán monument bij de markt van de Nieuwe Grond opzetten en zal het Bábá en Mái monument in Paramaribo gerestaureerd en verfraaid worden.
Jawalapersad maakt zich ernstig zorgen om het toegenomen racisme in de samenleving welke de laatste 2.5 jaar al vele uitspattingen kent van vooral politici en gevolgd door hun achterban. Directeur van Cultuur, mevrouw Roseline Daan, en Maurits Hassankhan, historicus, onderschreven zijn ongerustheid. De heer Hassankhan stelde een grondig wetenschappelijk onderzoek voor waarom Hindustáni’s in Suriname negatief bekeken worden door de andere etnische groepen. Hij stelt dit op basis van drie theses van Master studenten aan de AdeK, welke nog uit moeten komen.
De SHI huldigde verschillende ondersteuners en prominenten voor hun bijdrage gedurende de afgelopen 30 jaar, waaronder mevrouw Khedoe, de weduwe van wijlen Khedoe, de maker van het Bábá en Mái monument.
Kries Ramkhelawan verzorgde met zijn eigen “ Ala Kondre” versie de muzikale omlijsting van de avond inclusief de bijbehorende folkloristische dansjes van de verschilende etnische groepen. Het geheel vond plaats in het Roeli Partycentrum te Kroonenburgweg.
OHM feliciteert de stichting met haar 30-j arig bestaan.

OHM