Stichting Lobi wil 80% vrouwen Wanica preventief screenen

Vrouwen tussen 30 en 49, die wonen in het district Wanica, kunnen zich aanmelden voor het maken van een uitstrijkje. Het gaat om een project van Stichting Lobi Health Center (SLHC), dat wordt gefinancieerd door de Pan-American Health Organization/World Health Organization (PAHO/WHO). Volgens Nensy Bandhoe, directeur SLHC, wil Lobi 80% van alle vrouwen in het district in de komende twee jaren, preventief screenen. 

In Suriname sterven er per jaar tussen de 25 – 35 vrouwen, dus haast 2 vrouwen elke maand, onnodig aan baarmoederhalskanker; preventieve screening – het maken van een uitstrijkje – kan namelijk leiden tot tijdige behandeling. 

Het team is op 8 december aan de Kwattaweg, 10 december te Vierkinderenweg, 12 december bij RGD Poli Koewarasan, 13 december RGD Poli Nw Grondweg, 14 december RGD Poli Adhinweg, 17 December RGD Poli Leiding 8a. De tijdstippen zijn van tien uur ‘s morgens tot vijf uur ‘s middags en elke maandag tot en met vrijdag bij Stichting Lobi Health Center Lelydorp. Het onderzoek kan voor verzekerden met verwijzing van de huisarts worden gedaan, niet verzekerden worden ook geholpen. 

Uit cijfers van ons Nationaal Kankerplan 2018-2028, blijkt dat er op jaarbasis tussen de 60 – 70 nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker worden ontdekt. Het gaat in zowat 50% van deze gevallen om vrouwen die jonger zijn dan 50 jaar en 80% komt bij de specialist in een te laat stadium waardoor de overlevingskansen erg laag zijn. Baarmoederhalskanker is een ziekte die voorkomen kan worden. Dit kan, doordat bij preventieve screening de voorfase van baarmoederhalskanker tijdig ontdekt kan worden en daardoor ook tijdig behandeld kan worden.

Het Human Papiloma Virus (HPV) dat wereldwijd 70% van alle baarmoederhalskankergevallen veroorzaakt, wordt verspreid door seksueel contact. In de voorfase van baarmoederhalskanker, die goed te behandelen is, zijn er meestal geen klachten. Het advies is dan ook niet te wachten tot er klachten zijn, want dan zou het weleens al te laat kunnen zijn, zegt de voorlichting van SLHC.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *