Succesvolle opening van Soerin Ramkhelawan Dholak masterclass

In een goed gevulde  Lalla Rookh zaal  werd op maandag 25 juni 2018, met 8 leerlingen, 3 guru’s en  een 20 stuks toehoorders de eerste van de vijf soortgelijkedholak  lessen gestart. Deze lopen van maandag 25 juni tot en met vrijdag 29 juni  in het Lalla Rookhgebouw in Paramaribo. Inloop is vanaf 18 uur. Beginners en  gevorderden zijn van harte welkom.

De dholak is  het  cylindrische slaginstrument met twee trommel vellen aan weerszijden,  met bas tonen uit het grote vel  aan de ene zijde en middel  hoge tonen uit het kleine vel aan de andere zijde. Het door onze Hindustaanse voorouders meegenomen slaginstrument uit India is bij uitstek het cultureel instrument waarmee men zich identificeerd. 

Tijdens de training  stond  de liefde voor de dholak centraal en  de intrinsieke motivatie om door te gaan met het bespelen van het veelzijdige instrument. Stil werd gestaan bij het  verlies in hierarchische  positie van de dholak, die de motor van baithak gáná is. Door allerlei andere (electronische)  percussie instrumenten, vermindert de invloed  van de dholak zienderogen.

Verschillende stijlen werden gepresenteerd en fusie met belly dance, latin en Bollywood gedemonstreerd. De enthousiaste aanwezigen onderbraken de docent regelmatig met applaus en stipten aan dat ook de ouders gemotiveerd moeten worden om hun kinderen het edele dholak spel te laten aanleren. Ouder motivatie is anno 2018 een heel grote uitdaging in de bredere vorming van kinderen.

Muziek is ook belangrijk voor de ontwikkeling van het kind, evenals de school. Soerin Ramkhelawan, de speciaal uit Nederland overgevlogen dholmaster  waarschuwde wel dat het school diploma belangrijk is, daar het niet goed mogelijk is om ruim te leven uit het inkomen van een  dholki.

Tot slot bedankte  de heer Govind Panchoe, de voorzitter  van Scsv  Sewa, de organisatie die dit event  organiseerde, alle aanwezigen en in het bijzonder  Soerin Ramkhelawan, de guru’s Raghoe, Ramphal en Shifar en de stg. OHM voor hun medewerking, evenals de initiatiefnemer van dit project de jonge heer Shainil Binda (17 jaar).

Vanwege enkele afmeldingen is er ruimte voor nog enkele geïnteresseerden die kunnen appen op 8728608 voor deelname.

Doe mee aan  een unieke dholak master workshop en verrijk je muzikale kennis!

OHM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *