SURINAAMSE MEDISCHE SPECIALISTEN IN NEDERLAND

Prof. dr. Remy Hirasing
Deze tot kinderarts opgeleide Surinamer was de eerste hoogleraar in jeugdgezondheidszorg in Nederland. In die hoedanigheid heeft hij vele publicaties op zijn naam staan waarvan die handelend over een meetmethode voor het bepalen van overgewicht en obesitas bij kinderen, in juli 2018 in het tijdschrift ‘Archives of Disease in Childhood’ gepubliceerd werd. Prof. Hirasing heeft veel onderzoek verricht op het gebied van preventie van kindermishandeling maar helaas heeft deze wetenschapper door ziekte gedwongen zijn wetenschappelijk werk moeten opgeven.

Het belangrijkste waar prof. Remy Hirasing zijn naam echter wat mij betreft aan verbonden zal blijven, is de door hem in augustus 1991 opgerichte ‘Stichting Tamara’. In een periode waar vooral de jeugd de dupe was van de ernstige armoede die er in Suriname heerste, heeft zijn stichting containers vol hulpgoederen ten behoeve van de armsten naar Suriname verscheept en er ook voor gezorgd dat die hulp op de juiste plaatsen terecht kwam.

Aan deze aimabele man is door president Venetiaan in 2009 een hoge Surinaamse onderscheiding toegekend. Kenmerkend voor prof. Hirasing was de volgende zin in zijn dankwoord en ik citeer: ‘Het is alleen jammer dat het (onderscheiding, GW) mijn wetenschappelijk werk op het gebied van jeugd- en kindergeneeskunde betreft. Een onderscheiding voor mijn werk voor de stichting Tamara was misschien mooier geweest.’

Omgaan met de situatie van deze hoogleraar vergt het uiterste van mij om vast te blijven houden aan mijn geloof. Waarom moet zo een bedachtzaam mens vol compassie en empathie, het vleesgeworden voorbeeld van ons doel hier op aarde, met zijn gezondheid kwakkelen? Bij het overdenken kom ik niet verder dan de conclusie dat het menselijk brein niet toereikend is het complete Plan te overzien. Blijkbaar is het mens eigen te denken dat alles in syllogismen met premissen en een conclusie te vangen is, maar voor mij is de valkuil hierbij het overschatten van het bereik van het menselijk brein.

Enkele jaren geleden waren wij tegelijkertijd in Suriname en zijn samen op bezoek bij de inmiddels overleden kinderarts Arti Jessurun geweest. Het was onze laatste ontmoeting, contact onderhouden wij telefonisch of per mail maar er staat nu een afspraak dat ik hem binnen enkele weken thuis opzoek. Naar omstandigheden gaat het redelijk met professor Hirasing.

Door: Glenn W.R. Weisz (sr)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *