Surinaamse Rámlilá in India

Tijdens het bedevaartsfestival Kumbh Mela in India, zal ook een Rámlilá-groep uit Suriname optreden. De groep onder leiding van Amrika Anroedh van de Ramayana en Ramlila Foundation Suriname, vertrekt op 26 januari en keert op 9 februari terug. De Kumbh Mela begint morgen en duurt tot en met 04 maart. Het bedevaartsfestival zal naar verwachting ruim 120 miljoen bezoekers trekken.

Audities

Naast Suriname zullen nog elf andere landen, waaronder Trinidad en Tobago, het Ramlilaspel opvoeren tijdens het festival in India. Suriname treedt op 2 en 3 februari op. Anroedh vertelt dat in een vroeg stadium alle actieve Ramlila-groepen in Suriname waren uitgenodigd voor audities. De deelnemers zijn geselecteerd uit de Ramlila Foundation en de groep van Leiding 9A. “Het gaat om elf spelers en twee technici uit Nederland. Shailendra Bhoelai zal live muziek spelen en Shyam Anroedh zorgt voor de geluid-en videotechniek. We zijn uitgenodigd door het Ayodhya Research Institute, waarmee we een samenwerking hebben. Die groep was vorig jaar in Suriname en verzorgde optredens in theater Thalia en in Nickerie”, vertelt Amrika Anroedh.

Scènes

De groep heeft twee scènes geselecteerd voor de optredens. “We gaan niet met een grote groep en hebben daarom delen uit de Ramayana gekozen waarvoor je niet veel personages nodig hebt. De eerste dag voeren we Sita Swayambar (het huwelijk van Sita met Ram) op en de verbanning van Ram naar het bos. De tweede dag komt het verhaal van de gebroeders Bal en Sugriv en het vertrek van Hanuman naar Lanka aan de orde. Het spel wordt de eerste dag in het Hindi vertolkt en de tweede dag in het Sarnami. Alle landen doen het in hun eigen taal, zoals Engels en Russisch.” Anroedh verwacht dat het publiek enthousiast zal zijn over het feit dat Suriname nog steeds de Ramlila in Hindi opvoert. Het is mogelijk dat de groep een klein optreden zal verzorgen in Ayodhya, waar de Ramlila door Tulsidas is geschreven en dagelijks wordt opgevoerd. “We gaan dan waarschijnlijk het verhaal van Tulsidas zelf vertolken.”

Goed voorbereid

De groep uit Suriname oefent regelmatig en is goed voorbereid. “In Suriname spelen we Ramlila op een veld in de openlucht. In India moeten we het op een podium doen. De spelers zijn daarom extra getraind in het acteren. We moesten de mensen echt leren hoe te huilen en te lopen”, zegt Amrika Anroedh lachend. De Ramlila-groep en andere organisaties die betrokken zijn bij soortgelijke activiteiten hadden dinsdag een onderhoud met de Indiase ambassadeur Mahender Singh Kanyal. Hij heeft de organisaties aangemoedigd om in bepaalde perioden de Ramlila gedurende tien dagen door verschillende groepen te laten opvoeren in het Swami Vivekananda Cultureel Centrum. De ambassadeur zegt dat er plannen zijn om het overwinningsfeest Dushera ook groter in Suriname te vieren.

 

Bron: De Ware Tijd – 14-01-2019

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *