Suriname was vertegenwoordigd op congres in Oostenrijk
De heer Amrika Anroedh, Áyurvedisch Practitioner/psycholoog, heeft voor de tweede keer, op uitnodiging van professor Nandu Goswami, een presentatie gegeven over de medicinale planten in Suriname en de mogelijkheden voor de medische industrie. Dit gebeurde tijdens de conferentie, welke werd gehouden aan de Medische Universiteit in Graz, Oostenrijk van 14 tot en met 16 november 2022. Ook de effectiviteit van Transcendentale Meditatie op de intelligentie in relatie tot de gezondheid kwam aan de orde.
De vers (sloka) “pragya aprádh” geeft een fundamenteel onderdeel van de Áyurvedische principes weer en betekent in deze context “fout van het intellect” of “misdaad tegen wijsheid”. Deze overtuiging geeft aan dat onevenwichtigheid (disbalans) of ziekte optreedt wanneer we door onwetendheid, niet afgestemd zijn op de intelligentie van de natuur.
De Medische Universiteit houdt regelmatig een jaarlijkse conferentie en richt zich niet alleen op de reguliere gezondsheidszorg, maar zoekt ook door onderzoek (evidence based) naar de mogelijkheden van de verschillende natuurlijke geneeswijzen.
Medical University Graz is een van de medische universiteiten waar een aantal Nobelprijswinnaars is bekroond en doet veel onderzoek naar Áyurveda en andere Traditionele Medische Systemen, met name op het gebied van de menselijke fysiologie en toepassingen, in samenwerking met ESA (Europees Ruimteagentschap) en NASA (National Aeronautics and Space Administration).
Volgens professor Goswami zijn de onderzoeken en bevindingen van NASA en ESA ook interessant om toegepast te worden in de reguliere gezondheidszorg en hij is dan ook een voorstander van Integrative Medicines.
Het thema van de conferentie was dit jaar “Anti Ageing”. Welke aspecten spelen een rol bij de veroudering van de mens, die gepaard gaat met verschillende ziekten, en hoe kan je dit preventief tegengaan en/of vertragen. Behalve yoga, voeding en lifestyle zijn er tal van inzichten en factoren, die invloed kunnen hebben op het tegengaan van snelle veroudering. Ook de omgeving, de inrichting van het huis, de materialen die gebruikt worden bij de bouw, de kleu, en geluiden in en om je huis en/of werkplek, zijn factoren die invloed hebben op het fysiologische functioneren van de mens.
Veel van de Áyurvedische behandelingen worden dan ook door PhD studenten verder onderzocht en uiteindelijk ingezet als Integrative Medicines.
Ook productie van belangrijke gezondheidsproducten, zoals probiotica uit Papaja en Moringa, worden nu over de hele wereld gedistribueerd als innovatieve natuurlijk produkten.
Dhr. Anroedh heeft daarom ook veel contacten gelegd voor onderzoeks- en productiemogelijkheden in Suriname vanuit zijn rol als ondervoorzitter van de Stuurgroep Ontwikkeling Traditionele Medische Industrie (OTMSI), waar vooral ook aan deze mogelijkheden wordt gewerkt.
Bron: artikel drs. Amrika Anroedh