Symboliek uit de Mahábhárata

De spirituele betekenis van het huwelijk van Draupadí met de Padava’s

Het is belangrijk om de spirituele werken niet enkel te lezen als een verhaalboek, maar met behulp van een guru de essentie uit deze verhalen te halen. De Mahábhárata (“grote oorlog”) is ‘s werelds grootsteepos en is geschreven door Vyása muni.

“Waar Dharma is, daar is de overwinning”: dit is het belletje dat rinkelt bij het bestuderen van alle geschriften en ook het centrale thema is van de Mahábhárata. En om deze diepgaande boodschap te illustreren zijn er vele bijverhalen. Elke speler in de Mahábhárata of Rámáyaṇa staat symbool voor aspecten/ deugden, die te maken hebben met onze spirituele groei.

De boodschap die gebracht wordt met het huwelijk van Draupadí en de Páṇdava’s (5 broers), is van diepere betekenis en is als alle gebeurtenissen uit de Mahábhárata zo verteld om de diepgaande boodschap op een eenvoudige herkenbare manier door te geven aan de mens. Draupadí representeert het intellect en Arjuna de individuele ziel. De 4 andere broers representeren de 4 doelen van het leven: Yudhishthira symboliseert dharma en moksha, Bhíma artha, Nakula en Sahadev káma (Nakula lichamelijke en Sahadev geestelijke charme). Het intellect is onlosmakelijk verbonden met de individuele ziel en de 4 doelen in het leven. Dit wordt gesymboliseerd door het huwelijk van Draupadí met de 5 broers. Indien de mens mediteert en zichzelf disciplineert, ontwikkelt hij/zij de ondersteuning van het intellect. Geadviseerd en ondersteund door dat intellect zal die mens ethische waarden (dharma) materiële waarden (artha) en vitale waarden (káma) navolgen en streven naar de echte spirituele waarde van het leven nl. verlichting (moksha). Net zoals Draupadí een van de hoofdoorzaken was van de oorlog, zo ook zal het intellect de reden worden van een grote oorlog in onszelf, genaamd sádhana. Sádhana is een beginnersprogramma van spirituele discipline waarin de mens alle negatieve indrukken van de geest vernietigt m.b.v. het Goddelijke Zelf, Krishṇa.

Het is niet het verhaal dat wij moeten navolgen, maar de diepere betekenis/ de essentie ervan begrijpen en in ons leven toepassen.