Telefoon bepaalt krediet van bankloze
AMSTERDAM – In de kredietwereld waait een nieuwe wind. Geldleners experimenteren met een nieuwe manier om de kredietwaardigheid van potentiële klanten te bepalen. Dat gebeurt op basis van mobiele telefoongebruik.
Normaal gesproken wordt gekeken naar de hoeveelheid spaargeld en of er in het verleden betaalachterstanden zijn opgelopen. Voor de meeste mensen in Europa en Noord-Amerika is dat een prima methode, maar veel mensen die in opkomende markten wonen, hebben niet eens een bankrekening. Hierdoor is het lastig om een lening te krijgen, bijvoorbeeld om een bedrijf te beginnen.
Iets wat het overgrote deel van deze ’banklozen’ wel heeft, is een mobiele telefoon. Verschillende bedrijven hebben nu methodes ontwikkeld om op basis van belgegevens te bepalen of iemand een lening zou moeten krijgen of niet.
Hierbij wordt onder meer gekeken naar hoeveel de persoon in kwestie belt – ondernemende mensen zijn volgens onderzoek actiever met de telefoon – maar ook naar met wie hij allemaal contact heeft. Gebelde telefoonnummers worden namelijk in een database nagetrokken en als blijkt dat de aanvrager veel in contact is geweest met mensen die al een slechte kredietwaardigheid hebben, kan dat invloed hebben op de beslissing of wel of niet een lening verstrekt wordt.
Daarnaast kan middels de gps-ontvanger in een telefoon gecheckt worden of hij ook daadwerkelijk op een opgegeven adres woont.
Deze methodes roepen wel wat privacyvraagstukken op: hoe ver mag een lener gaan om kredietwaardigheid vast te stellen? Dat is dan ook een van de redenen dat deze nieuwe techniek in Westerse landen nog niet echt wil aanslaan.
Bron: http://www.telegraaf.nl/dft/geld/lenen/27198047/__Telefoon_bepaalt_krediet__.html