‘Theedoek voor meerdere dingen gebruiken geeft kans op voedselvergiftiging’

Onderzoekers van de universiteit van Mauritius hebben ontdekt dat het gebruiken van de theedoek voor meerdere doeleinden het risico op het krijgen van voedselvergiftiging vergroot. Ook gezinsgrootte en type dieet heeft hier invloed op. 

De wetenschappers onderzochten gedurende een maand de ziekteverwekkers op honderd theedoeken.

Hieruit blijkt dat op theedoeken die worden gebruikt voor zowel het afdrogen van handen, het schoonvegen van een oppervlak en het drogen van bestek, meer bacteriën zijn gevonden dan op theedoeken die worden gebruikt voor maar één doeleinde. 

Op bijna de helft van de theedoeken werden ziekteverwekkers aangetroffen. Hieronder bestond ruim 36 procent uit coliforme bacteriën, waaronder de E. colibacterie. In sommige gevallen kan deze bacterie voor voedselvergiftiging zorgen. 

Vlees

Gezinsgrootte is van invloed op de aanwezigheid van bacteriën op de theedoeken. Hoe meer mensen, Hoe meer ziekteverwekkers, concluderen de wetenschappers. Op theedoeken van huishoudens met kinderen zijn daarnaast meer bacteriën aangetroffen dan op die van huishoudens met enkel volwassenen. 

Ook het type dieet is van invloed op de theedoek. Bij huishoudens waar vlees gegeten wordt, is de E. colibacterie “significant vaker” gevonden op de theedoeken.

Bron: NU.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *