Tien Áyurvedische Spijsverteringsgeheimen

Volgens Maharishi Áyurveda is er niet alleen een directe verbinding tussen het voedsel dat je eet en je gezondheid, maar het voedsel is ook van invloed op je emoties, je geluk.

Ojas zijn de mooiste en meest verfijnde producten van de spijsvertering en stofwisseling. De productie van ojas hangt rechtstreeks af van de manier waarop we ons voedsel verteren. Emoties hebben invloed op ons vermogen om voedsel goed te verteren en de vertering van voedsel beïnvloedt onze emoties. Beide voeden elkaar. Ojas is het fysieke equivalent van zowel gelukzaligheid als immuniteit; het doet de ogen glinsteren, de huid stralen en de immuniteit versterken en het is direct gerelateerd aan de spijsvertering. Ojas is verantwoordelijk voor alle bruisende energie in ons bewustzijn en in het lichaam. Ojas gaat ook nauw samen met een sterke Kápha dosha, genaamd bal kápha; een persoon met goede ojas heeft een solide lichaamsbouw, enthousiasme, kracht, kennis en wijsheid.

Agni in de Áyurveda is het spijsverteringsvuur en moet perfect werken om voedsel om te zetten in de meest geraffineerde producten.

Hoe kan je je spijsvertering perfect blijven draaien en je ojas op een hoog niveau houden?
Een van de belangrijkste factoren voor een sterke immuniteit en ojas is het open houden van de srotá’s, de micro communicatiekanalen van ons lichaam. Dan kan informatie vrij stromen door het lichaam. Het is dus belangrijk om de spijsvertering soepel te houden, om het opbouwen van onzuiverheden en het blokkeren van de srotá’s tegen te gaan.

De Tien Spijsverteringsgeheimen van Maharishi Áyurveda

  1. Eet tijdig een evenwichtige, goed gekookt en gezond voedsel.
  2. Neem je belangrijkste maaltijd tijdens de lunch.
  3. Neem een licht ontbijt en lichte diner.

(Dit zorgt niet alleen voor een betere spijsvertering, maar resulteert in een diepere, meer rustgevende slaap).

  1. Ga elke nacht 22:00u naar bed en wordt wakker met de zonsopgang.
  2. Volg de áyurvedische dagelijkse en seizoensgebonden routines, in harmonie met de wetten van de natuur, ga op tijd naar bed, en nuttig het eten op hetzelfde tijdstip iedere dag.
  3. Beoefen dagelijks TM of een meditatietechniek naar uw keuze om stress te verminderen.
  4. Neem traditionele áyurvedische kruiden die het lichaam en de geest voeden en een hogere staat van bewustzijn ontwikkelen.
  5. Oefen gedragsrasáyana’s; dit zijn de gedragsrichtlijnen die helpen om het gedrag en de acties in het leven te besturen z.a: wees liefdevol, kalm, stabiel, respectvol, eerlijk en vrij van woede; handel geweldloos, mediteer, doe liefdadigheidswerk, heb een positieve kijk.
  6. Gebruik voedsel dat ojas verhoogt bv. goed gekookte biologische groenten en vers fruit.
  7. Vermijd activiteiten die de productie van ojas verminderen z.a.: overmatige lichamelijke inspanning, overmatige blootstelling aan de wind en de zon, onvoldoende rust, overmatig verlies van dhátu (bloed, slijm of sperma).

Bron: http://lindaegenes.com/tag/behavioral-rasayanas/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *