Tien manieren om depressie te overwinnen: Áyurvedische aanbevelingen voor emotionele gezondheid

depressie treft elk jaar meer dan 19 miljoen volwassen Amerikanen. Vrouwen hebben twee keer zoveel kans als mannen om een depressie in hun leven te ervaren, en zijn bijzonder kwetsbaar na de geboorte van een kind, vóór de menstruatie en tijdens de menopauze. 
Depressie kan veel verschillende vormen aannemen: frequente droevige, angstige of “lege” stemming; verlies van interesse en plezier in activiteiten; vermoeidheid; prikkelbaarheid; sociale terugtrekking, buitensporig gedrag en familieconflicten; slapeloosheid; verlies van eetlust of gewichtstoename; gevoelens van waardeloosheid, hopeloosheid of pessimisme; afnemende schoolcijfers of werkprestaties; en slechte concentratie. 

Voor sommigen kan het winterseizoen een sombere stemming veroorzaken; voor anderen wordt depressie veroorzaakt door grote veranderingen in het leven, zoals een scheiding, grote financiële problemen, een chronische ziekte, het overlijden van een geliefde en andere stress in het leven. 
Mahárishi Áyurveda heeft veel te bieden aan de persoon die af en toe last heeft van emotionele onbalans. De Raad van Mahárishi Áyurveda-artsen geeft ons enkele praktische richtlijnen om ons te helpen gelukkig en gezond te blijven gedurende het hele leven. We raden u ook aan om een Mahárishi Áyurveda-arts bij u in de buurt te raadplegen als u vermoedt dat u een depressie heeft – hij of zij kan een polsdiagnose stellen en een persoonlijk programma op maat maken om het evenwicht te herstellen.

1. Beoefen het Transcendente Meditatie®-programma twee keer per dag gedurende 20 minuten om emotionele, fysieke, mentale en omgevingsstress te verlichten. 

2. Ga voor 22.00 uur naar bed. Eerder is nog beter. Voldoende rust krijgen is essentieel voor emotionele gezondheid, en in slaap vallen tijdens de Kapha-tijd van de nacht genereert een diepe, rustgevende slaap die lichaam en geest echt verfrist. Als je na 22.00 uur opblijft, nadat de Pitta-tijd van de nacht is begonnen, heb je waarschijnlijk honger en geef je toe aan hunkeren naar “junk”-voedsel. Zelfs het eten van gezond voedsel op dit uur verstoort de spijsvertering, die de nacht nodig heeft om onzuiverheden te verwijderen en te rusten. In slaap vallen na 22.00 uur. zorgt voor een meer rusteloze slaap, en u zult ’s nachts eerder wakker worden met emotionele stress. 

3. Wakker worden met de opkomende zon. Vroeg opstaan is van cruciaal belang om depressie te voorkomen, omdat slapen in de late ochtend, na 6.00 uur, ervoor zorgt dat de srotas’, of communicatiekanalen, verstopt raken met onzuiverheden, wat leidt tot dofheid van de geest, depressieve stemmingen en trage communicatie tussen het hart en de geest. 

4. Loop buiten als de zon opkomt en adem diep in. Dagelijkse lichaamsbeweging is essentieel om depressie te bestrijden, omdat lichaamsbeweging helpt om geblokkeerde emoties en hormonen uit het lichaam te verwijderen. Het verhoogt de kracht van agni en helpt de verwerkingskracht te verbeteren. Oefening maakt ook positieve neurohormonen vrij, waardoor de stemming en positieve gedachten worden verbeterd. De vroege ochtendzon geeft een extra boost, omdat je doordrenkt raakt met de positieve energie van de zon wanneer deze het meest sattvisch en welwillend is voor alle lichaamstypes. Wandelen in de vroege ochtendzon helpt de kanalen te openen, stimuleert de spijsvertering en eliminatie, verwijdert de onzuiverheden van de vorige dag en is een algemeen tonicum voor een ideale gezondheid.

5.  Zorg ervoor dat je elke ochtend elimineert. Obstipatie kan hoofdpijn, sufheid, vermoeidheid en depressie veroorzaken. Als uw eliminatie traag of geblokkeerd is, begin uw dag dan met gekookte appels, pruimen en vijgen. Neem ’s avonds voor het slapengaan een theelepel Triphalá. Drink de hele dag door veel water. Eet uw maaltijden elke dag op hetzelfde tijdstip, met de hoofdmaaltijd ’s middags en een lichtere maaltijd in de avond. De vroege ochtendwandeling zal er ook toe bijdragen dat uw eliminatie ook regelmatig wordt.

6. Eet intelligent voedsel. Voedingsmiddelen die natuurlijk en onbewerkt zijn en meer van de intelligentie van de natuur bevatten, worden snel door het lichaam verteerd en creëren ojas. Ojas is het product van een goede spijsvertering dat zorgt voor gelukzaligheid, stabiele emoties en een goede gezondheid in het lichaam. Intelligente voedingsmiddelen zijn melk, kruidnagel, walnoot, peer en kokosnoot. Eet intelligente eiwitten zoals geweekte zaden en noten met rozijnen en dadels; Panír (verse kaas); en áyurvedische karnemelk of lassí in plaats van yoghurt, omdat deze lichtere dranken Kapha niet verhogen en beter zijn voor het verlichten van emoties. Houd er rekening mee dat áyurvedische karnemelk niet hetzelfde is als de karnemelk die je in de winkel koopt. Deze karnemelk helpt de nuttige bacteriën in het darmkanaal te herstellen en helpt zo de spijsvertering en opname. 

7. Specerijen zoals zwarte peper helpen om medhá agni te versterken, wat betekent dat ze de coördinatie tussen verschillende functies van de geest verbeteren. Andere kruiden verbeteren de spijsvertering en brengen de emoties in evenwicht.

8. Geef jezelf dagelijks een abhyanga (áyurvedische oliemassage). Massage heeft veel voordelen: het laat de bloedsomloop toenemen, zorgt ervoor dat gifstoffen uit de weefsels worden verwijderd, stimuleert het lichaam, kalmeert de geest en kalmeert de emoties. De tastzin wordt geassocieerd met emoties, en zelfs als je jezelf masseert, geef je je huid de tactiele stimulatie die nodig is om Váta dosha in balans te brengen en angst en stress te kalmeren. Gebruik voor uw massageolie pure, warme Sesamolie of Kokosolie. Vervolg uw massage met een warm bad om de gifstoffen weg te spoelen die met de massage uit de cellen zijn geduwd. 

9. Doe matige lichaamsbeweging, zoals yoga ásana’s. Naast je wandeling van een half uur in de vroege ochtendzon, is het belangrijk om Vedische oefeningen zoals yoga ásana’s in je schema op te nemen. Yoga ásana’s verbeteren de spijsvertering, stimuleren de Sádhaka Agni, reinigen de kanalen en cellen van het lichaam van gifstoffen en verbeteren de algehele balans en gezondheid. Ze zijn uitstekend geschikt voor het opruimen van de gifstoffen die tot depressie leiden. 

10. Neem Mahárishi Áyurveda rasáyanas. Rasáyana’s zijn elixers voor gelukzaligheid en verjonging, en zijn het neusje van de zalm van het kruidenrijk, bereid volgens oude methoden die weken kunnen duren. Mahárishi Amrit Kalash is de krachtigste van alle rasáyana’s en heeft het vermogen om gelukzaligheid, tevredenheid en ideale gezondheid te creëren. Zoals elke echte rasáyana, heeft Mahárishi Amrit Kalash het vermogen om medhá te versterken, of de coördinatie tussen de mentale functies van leren, vasthouden en herinneren. Dit soort coördinatie is belangrijk om de emoties in balans te brengen en depressie te helpen voorkomen.

Bron: Ian G. Thijm, TM-leraar