Tiende editie Shrí Shiv Párthiv Pujan Samároh

Het comité Shiv Párthiv Pújan organiseert voor de tiende keer haar jaarlijkse Shiv Párthiv Pújan Samároh. Het is een offerdienst ter ere van God Shiva en heeft als doel om middels meditatie, gebeden, offerandes etc. zegeningen te ontvangen van God Shiva om zo welzijn niet alleen voor het individu, maar voor de totale gemeenschap te bereiken. Dit jaar wordt het in de Shrávaṇ maand gehouden. Volgens de hindoeïstische kalender is de Shrávaṇ maand de vijfde maand (juli/augustus volgens de westerse kalender). Deze maand is een van de heiligste maanden in vergelijking tot de andere maanden en ook vooral gunstig voor het aanbidden van Shiva Bhagván.
De diensten worden gehouden op woensdag 31 juli, donderdag 1, vrijdag 2, en zaterdag 3 augustus van 18.00 tot 21.00 uur. Elke dienst omvat Pújan (verering), Abhishek (offerande met vloeistoffen), Arcan (offerande) en Pravacan (lezing). Zondagmorgen 4 augustus wordt het geheel afgesloten (visarjan) en duurt de dienst van 08.30 tot 12.30 uur. Op deze dag zal de van klei gemaakte Shivlingam na de dienst te water (Surinamerivier) worden gelaten. De lezingen zullen verzorgd worden door pandit Parshoeram Ramlochan Tewarie uit Nederland.
De locatie is het Bomastar veld aan de Magentakanaalweg. Na elke dienst wordt er een Vedische maaltijd geserveerd.

Wat houdt Párthiv Shivling Pújá in?
Deze pújá is ter ere van Shiv Bhagván, de verheven goddelijke manifestatie, die het aspect van vernietiging toont als voorbereiding op herschepping. Shiv Bhagván wordt ook vereerd en aanbeden in de vorm van de lingam, voor het bereiken van goddelijke en spirituele wijsheid. De Devtá’s (goddelijke krachten), Mahátamá’s (verhevenen) en de rishi’s (zieners) waren zich bewust van het feit dat door middel van vasten, meditatie en Párthiv Shivling Pújá het allerhoogste doel nl. moksha (verlossing) bereikt kan worden.
Volgens de Veda’s betekent Linga het symbool van Brahman en het heelal. Het woord “Linga” bestaat uit “Gam” en “Lin”. Gam betekent uitgaan/uittreden en “Li” betekent zich oplossen/opgaan in. Vrij vertaald komt het hierop neer: de uiteindelijke werkelijkheid waar alle schepselen in worden opgenomen en waaruit zij opnieuw komen.
De Lingam symboliseert ook de eenheid van Shiva en Shakti, de polaire oergrootheden.
In de grammatica wordt het begrip gebruikt om het geslacht van een woord aan te duiden; punling (mannelijk), stríling (vrouwelijk) en napunsakling (onzijdig). Ter verduidelijking wordt in de religieuze literatuur het woord Lingam algemeen gebruikt in de betekenis van: teken, symbool en embleem.
De Lingam is een ovaalvormige zuil die van steen, metaal of van klei gemaakt kan zijn. Het is ovaal, omdat het de oorsprong van de schepping symboliseert. Door water op de Lingam te schenken kan een devoot Shivaji vereren. Het water stelt het leven voor en met het water geven wij ons leven aan de Heer die ons het leven heeft geschonken.
Deze zeer unieke pújá werd dagelijks gedaan door Bhagván Shrí Rám. Het brengt ons ook terug naar de Tretá Yuga toen Bhagván Shrí Rám via de setu bandh (brug) Lanká bereikte om zijn vrouw Sítá te verlossen van de demon Rávaṇ, en vooraf een Shiv Párthiv pújan moest verrichten.
Een van de belangrijkste principes binnen de Sanátan Dharma is “Vasudhaiva Kutumbakam “ (“vasudhá” is de Aarde en “ kutumbakam ” is een grote familie) . Letterlijk vertaald betekent het: de wereld is één familie.
Ongeacht ras, religie, culturele of nationale achtergrond, wij zijn allen broeders en zusters van elkaar. Dit principe komt uit de gedachte dat alle mensen op Aarde geen fysieke lichamen zijn, maar zielen zijn die allen verbonden zijn met elkaar. Een ziel kent geen ras, geslacht, religie, nationaliteit of politieke kleur. Dat zijn tijdelijke zaken in het groter geheel van het bestaan van de ziel. De aspecten die wij zien als scheidend, zijn allen gebaseerd op onwetendheid. Met het besef van het principe ‘Vasudhaiva Kutumbakam ’ stijgen mensen boven de aardse verschillen uit en kijken wij elkaar aan als leden van één kosmische familie.
Tijdens de Shiv Abhishek zal er páth (recitatie) plaatsvinden uit de wel bekende Rudráshtádhyáyí uit de Yajur-veda, welke de glorie beschrijft van Shiva en een van de krachtigste gebeden is.
Het comité Shiv Párthiv Pújan