Tientallen Russen overleden na drinken badolie als surrogaat voor wodka

In de Siberische stad Irkoetsk zijn 52 mensen omgekomen nadat zij badolie hadden gedronken als surrogaat voor wodka. Volgens de autoriteiten hebben in totaal 57 mensen vergiftiging opgelopen, van wie er inmiddels 52 zijn overleden.

Ieder jaar komen in Rusland tienduizenden mensen om door alcoholvergiftiging, maar dit geval is uitzonderlijk omdat er zoveel mensen tegelijk bezweken na het drinken van hetzelfde drankje. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov noemde het een ‘vreselijke tragedie’ en zei dat president Poetin op de hoogte was gesteld van de sterfgevallen.
Het Russische Onderzoekcomité, een soort Openbaar Ministerie wat rechtstreeks onder Poetin valt, stuurde meteen een team rechercheurs naar Irkoetsk om een onderzoek in te stellen. De burgemeester van Irkoetsk kondigde na het incident een verbod af op de verkoop van alle alcoholhoudende vloeistoffen die niet voor menselijke consumptie bedoeld zijn.

Vooral in de provincie komt het in Rusland veel voor dat mensen hun toevlucht nemen tot allerlei buitenissige drankjes om hun behoefte aan alcohol te bevredigen, zoals parfum, lotion, anti-vries of schoonmaakmiddelen. In dit geval ging het om een soort badolie die methanol bevat en te koop is onder de naam: ‘Bojarysjnik’ oftewel ‘Hagedoorn’. De autoriteiten in Irkoetsk zeggen dat zij ruim tweeduizend flesjes met het goedje in beslag hebben genomen. In totaal zou het om ruim 500 liter gaan.

Armoede
Premier Dmitri Medvedev eiste dat er meteen maatregelen genomen worden. Maar Aleksej Navalny, een kopstuk van de oppositie die in 2018 aan de presidentsverkiezingen wil meedoen, was niet onder de indruk. ‘We weten maar al te goed, wat dat betekent,’ schamperde Navalny op zijn website. ‘Ze kondigen aan dat ze een onderzoek instellen naar de producenten. Vervolgens pakken ze lukraak wat lui op. Dan begint er een of andere volstrekt nutteloze campagne. En over een jaar vergeten ze alles, die figuren die ze hebben opgepakt, brengen wat geld en vervolgens worden ze vrijgelaten.’

Volgens hem komen iedere dag honderden Russen om doordat ze uit armoede ondeugdelijke drankjes drinken. ‘Het probleem is voor Rusland en de nationale veiligheid veel groter dan Syrië, Aleppo, Oekraïne en Trump bij elkaar. ‘Ieder jaar worden door dergelijke brouwsels meer mensen gedood dan in de hele geschiedenis van Rusland door terroristische aanslagen.’

Veel Russen stoken ook zelf hun wodka: ‘samogon’. Daarbij gaat het soms mis met als gevolg dat de gebruiker een methanolvergiftiging oploopt. Vadim Drobiz, een kenner van de Russische alcoholmarkt, schat dat twaalf miljoen Russen geregeld goedkope nepwodka drinken.

Bron: http://www.volkskrant.nl/buitenland/tientallen-russen-overleden-na-drinken-badolie-als-surrogaat-voor-wodka~a4437354/