Traditionele Cautálliederen in boekvorm gebundeld

De eerste 70 Phagwáliederen en 35 kabir dohá’s (tweeregelige versen) zij door de Stichting Organisatie Hindoe Media Suriname in een cautál boek gebundeld. Cautálliederen horen traditioneel bij het Holi- of Phagwáfeest. Hoewel er honderden cautálliederen bestaan heeft de stichting gemeend om met de vastlegging van de liederen een aanzet te geven om dit cultureel immaterieel erfgoed, dat verloren dreigt te gaan, te behouden. Jongeren hebben op deze manier toegang tot deze traditie op een duidelijke en zichtbare manier en kunnen zich volgens de organisatie verder ontwikkelen. “We hopen dat dit een begin is voor verdere verzameling van Phagwáliedjes”, zegt Bhagwan Gangaram Panday, bestuurlid van OHM Suriname en coördinator van het boekproject. Het boek is zondag, bij de tiende editie van de Cautál Milan bij het Sportcomplex Kwatta, aan het publiek gepresenteerd.

Liederen
Cautál is een muziekstijl horende bij het Holi- of Phagwáfeest en wordt in groepen van tien tot twaalf mannen en/of vrouwen gespeeld. Er zijn verscheidene vormen van Phagwáliedjes uitgebracht zoals, Ulhárá, Yogirá, Kabir, Jhumar, Dhamári, Cautál’s. Niet alleen  Shri Rám wordt geprezen om zijn heldhaftigheid, met verwijzing naar de Rámáyaṇ, maar ook Shri Krishṇa met Rádhá en de gopi’s worden in de liederen bezongen. Het is niet de eerste keer dat cautálliederen zijn vastgelegd. Voor de bundeling van de liederen zijn diverse hindoe- organisaties benaderd om hun liederen op te sturen. OHM Suriname heeft een selectie gemaakt en die volgens de officiële Sarnami spelling uit 1986 door het Ministerie van Onderwijs, in het boek opgenomen. Een exemplaar van het boek is aangeboden aan Cultuurdirecteur Elviera Sandie, die samen met onder-directeur Harriette Bholasing-Helstone de Cautál bijeenkomst bijwoonde. De Cultuurdirecteur prees de stichting voor haar inzet om immaterieel erfgoed vats te leggen. De stichting had voor de bijeenkomst maar een beperkt aantal laten drukken. In de loop van de week zal de stichting de oplage opvoeren.

Levendig
Bij de jaarlijkse Cautál Milan, die zondag in het Sportcomplex Kwatta werd gehouden, hebben tien cautál samaja’s (groepen) meegedaan. De jongerengroep Leiding 7A deed voor de eerste keer mee aan de cautál-bijeenkomt. “Maar in onze buurt zijn we al zo een vijftien jaar actief als cautálgroep. De liederen hebben we precies zo van onze voorouders overgenomen”, zegt groepsleider Ajay Samoedj. Hij erkent dat erdoor jongeren weining belangstelling hierom hebben. “Wij zij ook maar een kleine groep die elk jaar tijdens Phagwá actief bezig willen zijn. Met de groep proberen we de cultuur zoals wij het van onze voorouders hebben meegekregen, levendig te houden, maar het is niet makkelijk om jongeren zich hiervoor te laten interesseren:, zegt hij. De groep is bijzonder enthousiast dat ze op Phagwádag ook mogen optreden op het grote podium op het Onafhankelijkheidsplein. “We gaan flink oefenen, want vandaag heb ik kleine maatfouten gehoord, zegt de groepsleider. Tussen de optredens van de groepen waren er ook dans-optredens en een zanggroep die afwisselend optrad.

Aan de bijeenkomst was ook gekoppeld een mini-infobeurs waaraan 25 organisaties deelnamen die een goede leefstijl promoten. In de grote zaal van het sportcomplex konden de seniore burgers van diverse instellingen genieten van de podiumoptredens. Voor kinderen, veelal van kindertehuizen, zorgde Lionsclub Kwatta dat ze in een aparte ruimte van het sportcomplex, gezellig werden bezig gehouden door een goochelaar. Hongerige gasten konden plaatsnemen onder de ‘eet’tent, waar ze bediend werden op een vegetarische maaltijd. Rond vier uur ’s middags werden door de Vriendengroep Himmat uit Nederland hulpgoederen, als rollators, rolstoelen en voedselpakketten, uitgereikt aan diverse instellingen.

Bron: DWT 19-03-2019

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *