Trinidad en Tobago (TT) heeft het 3e hoogste zelfmoordcijfer in het Caraïbisch gebied

Uit de statistieken van de World Health Organization (WHO) van 2017 blijkt dat TT de op twee na hoogste aantal zelfmoorden gevallen heeft in het Caraïbisch gebied, waarbij  er om de twee dagen suicide gevallen zijn.

Dr. Katija Khan, psycholoog en hoofddocent van de MSc. opleiding Psychologie bij UWI, maakte dit bekend  op het TT-congres “Zelfmoord, Bewustzijn en Preventie”  in het weekend in het Eric Williams Medical Sciences Complex te Mt. Hope.

Ze voegde eraan toe dat er op TT meer mannen aan zelfmoord stierven dan vrouwen. Ze zei dat vrouwen het probeerden, maar velen overleefden het, terwijl mannen dodelijkere middelen gebruikten. Ze zei dat de methoden in de loop van de tijd veranderden, maar de afgelopen jaren was de inname van tabletten het populairst bij 47 procent, gevolgd door het gebruik van pesticiden en onkruidverdelgers met 25 procent.

Khan zei dat de aanzettende factoren, of wat er aanleiding toe gaf zelfmoord te plegen, meestal huiselijke  geschillen en alcoholgebruik waren, terwijl een psychiatrische voorgeschiedenis slechts vijf procent uitmaakte . “Dat is een van de mythen en stereotypen en stigma’s, dat zij die zelfmoord plegen ziek zijn en het gewoon niet volhouden. Het is één van de factoren, maar de meerderheid van de mensen hoeft niet perse een psychiatrische voorgeschiedenis te hebben.

Een andere grote mythe, zei ze, was dat als iemand over zelfmoord sprak, het zou worden geïnterpreteerd als een aanmoediging of dat het iemand zou kunnen triggeren om het te doen, dus mensen aarzelen om over het probleem te praten. “Als mensen alleen nadenken en niet kunnen afstemmen , voelen ze zich vaak geïsoleerd en alleen en  ze weten  niet met wie ze over zoiets kunnen praten. En dus kan openhartig praten, in plaats van bemoedigen, de persoon wat tijd geven om goed te denken over de situatie en te heroverwegen en andere opties te bekijken.”

Dr. Margaret Nakhid-Chatoor, voorzitter van het TTAP, voegde eraan toe dat zelfmoord, een gezondheidscrisis, te voorkomen is. Ze zei dat stigma, gebrek aan steun en de angst voor afwijzing een paar dingen waren die mensen ervan weerhielden om hulp te zoeken als ze suïcidaal zijn.

“Naast het stigma dat aan deze volksgezondheids-kwesties kleeft, is er een gebrek aan gezinsondersteuning en een angst voor sociale afwijzing, omdat zowel jongeren als ouderen blijven worstelen met uitdagingen en geen uitweg vinden om over hun ervaringen te praten.”

Ze zei dat nabestaanden bij een zelfmoord geval, meestal overweldigd werden door spijt en verdriet, en het was hartverscheurend om te weten dat het vermeden had kunnen worden. Ze zei dat ze ook bleven met de onbeantwoordbare vragen van waarom? En hoe kon ik de voortekens niet gezien of herkend hebben?

“Als het gaat om zelfmoord, liggen de antwoorden niet uitsluitend bij professionals in de gezondheidszorg, politici of zelfs onderzoekers. Ieder van ons heeft een rol te spelen bij het opbouwen van onze nationale gemeenschap die zorgt voor zijn burgers en blijk geeft van empathie op alle niveaus.” In  2017  had Guyana de hoogste suïcide cijfers van het Caraibisch gebied , gevolgd door Suriname.

Bron: https://newsday.co.tt/2019/04/30/tt-has-3rd-highest-suicide-rate-in-cbean/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *