Trinidad lonkt naar Guyanese Olie

Het staatsoliebedrijf Petrotrin van Trinidad en Tobago Petrotrin ziet “een levensvatbare markt voor de Guyanese  olie”.

GEORGETOWN – Trinidad en Tobago is zich druk aan het voorbereiden om Guyanese aardolie te kunnen  raffineren omdat het kansen ziet die in het beste belang van de CARICOM zou zijn.

Topambtenaren van Trinidad  pleitten  afgelopen zondag hier sterk voor  op de ‘Guyana Oil and Gas Conference’ in Guyana .

Vice President Astor Harris  van de afdeling  Refining and Marketing bij het staatsbedrijf Petrotrin  vertelde Demerara Waves Online News dat er  “een levensvatbare markt voor de Guyanese  olie” in de Petrotrin raffinaderij is en dat het bedrijf de capaciteit heeft  om Guyanese  ruwe olie te raffineren in  een kwaliteit die overeenkomt met de West Texas Intermedia Standaard.

“De Guyanese olie  kan in Trinidad kan worden geraffineerd. Zelfs als het een beetje lichte olie is,  kunnen  wij het mengen met andere  olie  omdat we een reeks van ruwe olie soorten  inkopen  en hen mengen om de producten te krijgen die we nodig hebben “, zei hij

Harris’ opmerkingen zijn in directe tegenspraak met een recente verklaring van de voormalige Trinidadiaanse  minister van Energie,  Kevin Ramnarine die zei dat Petrotrin niet in een positie zou zijn  om Guyanese olie waarvan de  commerciële winning  in 2020/2021 begint, te raffineren. Hij legde uit dat Petrotrin raffinaderij  geconfigureerd is  om zware tot medium ruwe  olie te raffineren, terwijl  Guyana’s reserves zijn geclassificeerd als lichte, zoete ruwe olie.

“Het is mogelijk dat een deel  ervan  kan worden gebruikt als een verdunningsmiddel om een ​​aantal van de zwaardere ruwe olien in Trinidad te verdunnen, maar ik denk niet dat de raffinaderij  in Trinidad  in staat is alle Guyanese olie te verewerken. Het is mogelijk om de raffinaderij te herconfigureren, maar het upgraden hiervan  zal geld kosten en Petrotrin is krap bij kas. Dus  denk ik  dat het voor de hand ligt dat  de ruwe olie in de VS, dat is wat ik denk Exxon gaat doen, zal worden geraffiineerd”, vertelde Ramnarine.

Harris, gaf echter  aan  dat Port of Spain niet van plan was de kans uit handen geven, en  verklaarde  dat Trinidad een “groot belang” had om ervoor te zorgen dat Guyana succesvol was.

Hij legde uit dat als de Guyanese olie in Trinidad wordt geraffineerd, het voor Petrotrin goed zo zijn  om zo haar overtollige capaciteit te benutten.

Volgens Harris heeft  Petrotrin een raffinagecapaciteit van ongeveer 168.000 vaten ruwe olie per dag en op het ogenblik worden  slechts 150.000 vaten per dag benut . “Er is dus ruimte voor Guyanese olie,” hield hij vol.

Ondanks het kleine  verschil van  slechts 18.000 vaten per dag, benadrukte hij dat Petrotrin de nodige aanpassingen kan maken door het variëren van de inname en het verminderen van de hoeveelheid van de internationale olie.

 “Er is ruimte voor de Guyanese olie. We zullen alleen de hoeveelheid optimaliseren door de internationale markt hoeveelheid te varieren”, zei hij.

 Trinidad is zo serieus dat premier Dr Keith Rowley op weg is naar Texas en  een ontmoeting met de top Exxon officials  en andere energie-bedrijven, waaronder BP Amoco en Shell zal hebben.

In een verklaring van het kabinet van de minister-president van Trinidad  werd gesteld  dat de besprekingen zich zullen concentreren rond strategieën voor het navigeren van de uitdagingen voor de energiesector en de mogelijkheden voor groei en partnerships in Trinidad en Tobago en in de regio.