Turks-Belgische chirurg schrijft wereldgeschiedenis

 

De Turks-Belgische chirurg Dr. Alaaddin Yılmaz heeft in Hasselt wereldgeschiedenis geschreven. Hij kon voor het eerst een hartklep opereren via een kijkoperatie. Een klassieke en erg ingrijpende openhartoperatie kan zo vermeden worden, meldt vrt.be.

Voor betrekkelijk eenvoudige hartoperaties zoals bijvoorbeeld een bypass kan men al via de lies opereren. Maar als het om complexere operatie’s gaat zoals een hartklep vervangen, dan is tot nu toe een openhartoperatie nodig.

Het borstbeen van de patiënt wordt in dat geval helemaal doorgezaagd en de borstkas wordt opengezet om aan het hart te kunnen.

Dr. Yılmaz heeft nu een techniek ontwikkeld om via een kijkoperatie zo’n operatie uit te voeren. Hij heeft samen met anderen instrumenten ontwikkeld die klein genoeg zijn om via een insnede van 2 cm diameter tussen twee ribben en twee kleinere insnedes, de hele hartoperatie te kunnen uitvoeren.

Hij heeft daarvoor nu ook de nodige kennis en vaardigheden opgebouwd. “Kleiner kunnen we niet gaan, want de hartklep die we moeten aanbrengen heeft ook een doorsnede van 2 cm.”, zegt de chirurg.

De prijs voor deze vorm van opereren verschilt niet veel van een klassieke openhartoperatie. De technologie is wel duurder, maar de operatie is veel korter in tijdsduur en er is veel minder bloedverlies.

Het grote voordeel is dat de patiënt veel sneller herstelt na de ingreep. Na enkele dagen mogen de patiënten het ziekenhuis al verlaten. Bij de klassieke methode duurt het herstel enkele maanden en is er daarenboven kans op blijvende pijn in het borstbeen.

De nieuwe werkwijze is ook goed nieuws voor oudere patiënten. Oudere mensen zijn vaak te zwak om een openhartoperatie aan te kunnen. Met de nieuwe kijkoperatie-techniek kunnen die mensen toch geholpen worden.

Gisteren opereerde de Turkse Belg al de vierde patiënt op deze nieuwe manier onder grote belangstelling van Australische artsen. De hele wereld is erg nieuwsgierig naar de revolutionaire techniek.

Bron: TURKS.nl