Twaalfde Wereld Hindí Conferentie in Fiji gaande

Het concept van de Wereld Hindí Conferentie komt van Rashtrabhasha Prachar Samiti, Wardha in 1973. Het resultaat hiervan was de eerste Wereld Hindí Conferentie, welke van 10-12 januari 1975 in Nagpur, India gehouden werd. Verschillende landen, zoals India, Mauritius, Suriname, het Verenigd Koninkrijk, Trinidad en Tobago, Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Afrika hebben sinds 1975 de Wereld Hindí Conferentie georganiseerd.                                                                                                                   

Dit jaar wordt de 12de Wereld Hindí Conferentie voor het eerst gehouden in Nadi, Fiji en wel van 15-17 februari, welke wordt georganiseerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken van India in samenwerking met de regering van Fiji. Het doel van de conferentie is om het Hindí als wereldtaal levendig te houden.                           Waarom in Fiji? Omdat ongeveer 30-40% van de bevolking daar van Indiase oorsprong is en de meeste van hen Hindí spreken.

Mw. S. Patandin met Bhawna Saxena, vroegere Hindíleraar bij ICC in Suriname                                                             

De opening vond plaats op 15 februari met het zingen van de volksliederen van India en Fiji. Er zijn Indiërs en Hindustanen van over de hele wereld aanwezig. Vanuit Suriname is, zover ons bekend, alleen mw. S. Patandin-Gangaram Panday, Hindíleraar, daar aanwezig. Andere personen, w.o van Suriname Hindí Parishad, die op eigen kosten zouden afreizen, hebben helaas op het laatste moment hiervan moeten afzien, vanwege de plotselinge fikse verhoging van de ticketkosten naar Fiji.

Het programma omvat speeches van diverse sprekers, w.o. die van de minister van Buitenlandse Zaken van India, Dr. S. Jaishankar en de president van Fiji, Wiliame Katonivere. Er worden ook plenaire sessies gehouden over diverse onderwerpen. Verder zijn er ook culturele optredens van artiesten uit Fiji zelf en van Indiase artiesten van ICCR.

De conferentie wordt 17 februari afgesloten middels het presenteren van de aanbevelingen gedaan tijdens de diverse sessies, een Award Ceremony en dankwoord door diverse ministers.

OHM, met dank aan mw. Svati Patandin