Uitslag Francis – Gandhi Kinder- en Jongerentekenwedstrijd
Op zaterdag jl. was de uitslag van deze tekenwedstrijd die gehouden werd in het kader van de Franciscus van Assisi – Mahatma Gandhi activiteiten georganiseerd door AlphaMax Academy, i.s.m. Stichting Gallery Singh en andere organisaties.
Voor meer info zie artikel SURINAME GARLAND OF PEACE in deze website, onder Nieuws, gedateerd 1 oktober 2018.
Het thema van de tekenwedstrijd was: Suriname Garland of Peace, Francis – Gandhi, vertaald: Suriname Málá van Vrede, Franciscus – Gandhi.
Enkele dagen later werden de winnaars van de Francis – Gandhi Kinder- en Jongerentekenwedstrijd bekendgemaakt waarvan de volledige uitslag alsvolg is:
Leeftijd Categorie: 6 – 9 jaar
1e Prijs – Mohan Nira
2e Prijs – Quivin Sleur
3e Prijs – Ranjiv Jarbandan
3e Prijs – Pawan
Leeftijd Categorie: 10 – 14 jaar
1e Prijs – Jhauw Nirvana
2e Prijs – Morena
3e Prijs – Laura Pinas
3e Prijs – Ishana Alibux
Leeftijd Categorie: 15 – 19 jaar
1e Prijs – Simona Pinas
2e Prijs – Jiabo Liu
3e Prijs – Chinua Resida
Er waren veel blijde gezichten bij de prijsuitrijking van de eerste Francis-Gandhi-kunst- en tekenwedstrijd. De zevenjarige Nira Mohan (kleindochter van Amriet Gangaram Panday) gilt het uit van blijdschap en maakt vreugdesprongetjes als ze haar naam hoort. Buiten al haar verwachtingen om heeft ze de eerste prijs in de leeftijdscaregorie zes tot negen jaar gewonnen.
Er zijn veel mooie tekeningen ingeleverd, maar de jury bestaande uit kunstenaar Jules Brandflu en kunstliefhebber en verzamelaar Hans Hari, directeur van John Ziel Paints, vond de tekeningen van Mohan, Nirvana Jhauw en Simona Pinas qua onderwerp en compositie de beste. De drie zij als winnaars gekozen in respectievelijk de categorieën zes tot negen jaar, tien tot veertien jaar en vijftien tot negentien jaar. Acht deelnemers kwamen in aanmerking voor de tweede en derde prijs van elke categorie. De uitreiking vond zaterdag plaats in Art Casle, het kunstrestaurant van Brandflu.
Aanwezig waren ook directrice Elvira Sandie van Directoraat Cultuur, directeur Dr. Sharad Kumar van Swámi Vivekánanda Cultureel Centrum, van Lions Club Raj Narain, ondervoorzitter Bhagwan Gangaram Panday, Amriet Gangaram Panday en Atma Jagbandhan van Stg. OHM, en anderen. MC was Kamal Lachminarain.
Herderkingsdagen
De Francis-Gandhi ‘Suriname Garland of Peace’ kunst- en tekenwedstrijd werd vorig jaar van 2 tot 6 oktober georganiseerd. Deze periode markeert de geboortedag (2 oktober) van de Indiase onafhankelijkheidsstrijder Mahatma Gandhi en de gedenkdag (4 oktober) van Sint Franciscus van Assisi, de heilige die volgens de legenden met dieren kon praten. De geboortedag van Gandhi is door de Verenigde Naties in 2007 uitgeroepen tot internationale Dag van Geweldloosheid en op 4 oktober wordt vanaf 1930 wereldwijd Direndag herdacht. 6 oktober is de oprichtingsdag van de Francis-Gandhi-organisatie waarbij verschillende organisaties aangsloten zijn. Deze hebben besloten on deze twee gedenkdagen te herdenken middels diverse activiteiten, zoals het vertonen van een documentaire ove Gandhi en kunstexposities. Shawn Taylor, directeur en docent van de AlphaMax Academy Suriname maakt samen met verrschillende Surinaamse organisaties deel uit van het organiserend comité. “Dit is een uniek evenement in de wereld om beide dagen samen te organiseren. Ik weet dat deze dagen vaak apart worden herdacht. Maar als we kijken naar de ideologie van beide mannen dan weten we dat geweldloosheid, vrede, harmonie en natuur ons heel dierbaar zijn. Het is belangrijk om deze dagen te heredenken onde wereld bewust te maken van hun grote liefde en respect voor het leven en de creaties van de natuur waar we elke dag mee dealen”. Zegt Taylor. De organisatie heeft voor tekenen gekozen, omdat volgens Taylor kinderen middels deze kunstvorm vanuit hun hart geroerd worden om hun gedachten op papier te zetten. Taylor weet niet of de activiteit een jaarlijks terugkerend karakter krijgt. “Dat zouden we heel graag willen, maar het kost qua tijd, menskracht en financiën heel veel. We hopen het evenement om het ene jaar te kunnen organiseren.”
Complimenten
De tekeningen van de winnaars werden op een tafel in het restaurant tentoongesteld zodat familie, vrienden en kennisen die konden bekijken. “Ik dacht dat ik niet zou winnen, want ik had een stukje van mijn tekening niet helemaal gekleurd”, zegt Mohan nog enthousiast. In haar tekening heeft ze aan de bovenkant Gandhi getekent die kleren vervaardigt en aan de onderkant dieren in een wei. ‘Mijn mama heeft me een beetje uigelegd wat ik moet tekenen en dat heb ik gedaan”.
Naast certificaten kregen alle winnaars een geldbedrag in een enveloppe. “Ik ga een nieuwe parfun kopen, tekenspullen en de rest sparen”, zei Mohan bij het zien van de zeven bankbiljetten van SRD 100. Ook haar tekenlessen bij Gallery Singh, waar ze al een jaar op les zit, zal ze voortzetten. Pinas (16) is ook blij met haar eerste prijs. Zij tekent vanaf haar zesde en zegt altijd complimenten voor haar tekeningen te krijgen. “Ik weet nog niet of ik in de toekomst kunstenaar wordt. Voorlopig is het een leuke hobbie”, zegt ze.
Bron: De Ware Tijd 15-01-2019/ OHM
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!