Vasant Pancamí

Gisteren vond het landelijk aanplanten van de rer ke per (castorolie plant) plaats op alle bekende plekken waar Holiká verbrand wordt in Suriname. Dit gebeurt vooral bij mandirs, gháts, op terreinen van sociaal, culturele, sport en buurtverengingen, totaal op meer dan 80 plaatsen. In Trinidad en Guyana wordt dit ceremonieel planten ook gedaan. Dit planten vindt op Vasant Pancamí plaats precies 6 weken voor de dag van Phagwá of Holi, dit jaar op maandag 13 maart a.s. Traditioneel is het ook de dag waarop de diverse cautál groepen een aanvang maken met het oefenen van hun repertoire van cautáls, birhá’s etc.
Ook bij de Shri Krishna mandir aan de Lalla Rookhweg werd de rer ke per geplant op de plek waar Holiká gerepresenteerd door deze plan, verbrand zal worden; vanwege de regen vond de pujá, geleid door paṇdit Ramdin in de mandir plaats, terwijl de jonge plant buiten werd geplant.

Op Vasant Pancamí heeft de jongerenvereniging Nauyuga op het terrein van NSHI aan lalla rookhweg holikā geplant o.l.v. paṇdit Sahadew

Bron: OHM