Vástu Vidyá: de vedische kennis van het bouwen

Tijdcycli
Een van de voornaamste oogmerken van Vástu (Vedische bouwkunst) is om te leven in harmonie met de verschillende kwaliteiten van de tijd. De tijdcycli zijn verbonden met de windrichtingen.
Ieder jaargetijde en iedere tijd van de dag heeft een eigen kleur, met een eigen uitwerking op lichaam en geest.

Volgens vástu zou een dagindeling als volgt moeten zijn:

 1. 3.00 – 4.30 uur, Brahma-muhúrta: is de beste tijd om te mediteren; kleur violet.
 2. 4.30 – 6.00 uur, Kashyapa: de natuur wordt vervuld met nieuwe levensenergie, volgens de Áyurveda is het goed voor de gezondheid om voor zonsopkomst op te staan; kleur indigo.
 3. 6.00 – 9.00 uur: men begint met het vervullen van de dagelijkse verplichtingen; kleur blauw.
 4. 9.00 – 12.00 uur: het tempo van menselijke activiteit neemt toe; heerser is de zon; kleur groen.
 5. 12.00 – 15.00 uur: de namiddag, de zonnestralen bewegen zich naar het westen; deze zijn voor de mens niet gunstig. Over dit dagdeel heerst de waarheid; kleur geel.
 6. 15.00 – 18.00 uur: de zon heeft een negatieve invloed op de mens: kleur oranje.
 7. 18.00 – 19.30: het zonlicht neemt snel af, de dingen van de dag komen tot stilstand; kleur rood.

De invloed van zonlicht
De invloed van licht op het menselijk lichaam en de geest is bijzonder groot. De mens bestaat immers uit miljarden cellen, die stuk voor stuk licht opslaan en via licht communiceren, zodat ze op elkaar kunnen afstemmen.

 • Het licht van de ochtendzon, vanuit het oosten, heeft een zeer hoog UV gehalte en vervult de mens met de kracht van een nieuw begin. Om de lichtval in deze richting niet te blokkeren is het raadzaam om hier geen hoge bomen of andere obstakels te plaatsen.
 • Het zonlicht uit het zuidoosten bezit een hoog infraroodgehalte en is derhalve geschikt voor alles wat met het element vuur samenhangt.
 • Het licht van de zuidelijke middagzon onttrekt meer energie aan het lichaam dan het schenkt. Vástu raad aan om deze zijde niet volledig open te stellen, er komt wel veel warmte en energie vandaan maar ook negatieve invloeden en straling.
 • Het licht van de ondergaande zon uit het westen is van mindere kwaliteit en wordt snel zwakker. Het is daarom beter ook het westen niet te veel te openen en schaduwrijke bomen te planten.
 • Het licht uit het zuidwesten is schadelijk voor het lichaam en kan beter niet op het huis of perceel vallen. Deze richting speelt in de Vástu een grote rol omdat uit deze richting de meest negatieve invloeden op huis en perceel afkomstig zijn. Het is gemakkelijk te vermijden door op uw perceel in het zuiden en westen hoge bomen te planten. Wanneer de zon ondergaat neemt de invloed van de planeten toe.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *