Veel mensen met thuiszorg weten niet af van gratis ondersteuning
Dat blijkt uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland. Het gaat om onafhankelijke “cliëntondersteuners” die worden betaald door de gemeente of de zorgverzekeraar.
Deze onafhankelijke hulp kan de patiënten helpen de weg te vinden in de vele regels die er bestaan.
Mensen weten vaak niet dat deze ondersteuning bestaat en dat het voor hun gratis is, stelt de patiëntenclub. “Als ze er niet om vragen, krijgen ze het niet. Het beste zou zijn als de gemeente bij de uitnodiging voor een eerste zorggesprek meteen een cliëntondersteuner aanbiedt”, aldus een woordvoerder. Maar soms weten gemeenten volgens hem zelf niet dat dit bestaat.
Complex
Uit het onderzoek van de patiëntenfederatie blijkt dat driekwart van de mensen die gebruik hebben gemaakt van onafhankelijke cliëntondersteuning daar heel tevreden over is. De helft van de mensen die recht hebben op de ondersteuning, heeft hier geen weet van of begrijpt niet wat zij moeten doen om de hulp te krijgen. De regelingen voor zorg en ondersteuning (WMO en WLZ) zijn soms zo complex dat mensen het niet goed begrijpen.
Zorgstaatssecretaris Martin van Rijn wil de cliëntondersteuning een impuls geven. De federatie wil dat er nu echt snel iets gebeurt, want de regeling bestaat al tien jaar. Als de staatssecretaris niet voorvarend te werk gaat, wil de federatie zelf met gemeenten en zorgverzekeraars om de tafel zitten om het goed te regelen.
Bron: NU.nl