Verborgen oorzaken chronische onsteking

Wat is een ontsteking?
Ontsteking is niets anders dan een beschermende reactie van ons lichaam. Bv. Als we ergens een snee krijgen op onze huid dan is het zichtbaar en voelen wij pijn. We zien dat het rood wordt en opzet. Na een poosje merken we dat het een bloedkoek vormt. Omdat we het zien, trekken wij het niet weg, want wij weten dat ons lichaam zich aan het genezen is. Dit geheel noemen wij een ontsteking. Het is een proces waarbij ons lichaam beschermend reageert om dat gedeelte te genezen.

Wat is een chronische ontsteking?
In ons heel lichaam vinden zo ook ontstekingen plaats die wij niet kunnen zien. Soms blijven wij dat gedeelte onbewust irriteren, waardoor ons lichaam zich niet verder kan genezen. Dit hele proces noemen wij een chronische ontsteking. Chronische ontstekingen zijn de oorzaak die kunnen leiden tot verschillende ziekten.

 

De oorzaken van chronische ontsteking

1. Voedsel allergie

Sommige mensen zijn bijvoorbeeld allergisch voor garnalen, melkproducten, pinda enz. Degenen die aangeven dat ze niet allergisch zijn en veel van deze pruducten gebruiken, merken  wel dat een bepaalde mate van irritatie begint aan hun lichaam.

Gluten kan ook voor ontsteking in ons lichaam zorgen. Gluten is niets anders dan proteinen die in granen voorkomen. Blom wordt uit deze granen gemaakt. Mensen die blom en blom producten gebruiken, krijgen dan geleidelijk aan ontstekingen in hun lichaam wat niet te merken is, waarvan ze niet echt last ondervinden. Maar je lichaam raakt geїrriteerd.

2. Insuline resistentie

Dit is een situatie waarbij de cellen de insuline blokkeren om haar werk te doen, namelijk de cellen openen zodat glucose verbrand kan worden en voedingsstoffen geabsorbeerd kunnen worden. De oorzaak hiervan ligt bij het hebben van een verkeerde levensstijl. (zie mijn vorig artikel)

3. Lage Cortisol

Lage cortisol in ons lichaam krijgen we door langdurig stress. De orgaan die cortisol moet produceren raakt moe, omdat u langdurig in stress bent, waardoor we een tekort aan cortisol in ons lichaam hebben. Die kan ook voor ontstekingen zorgen.

4. Oude fysieke trauma

Deze zijn ongelukken die u in het verleden hebt gehad. Uw lichaam, die herkent het nog niet dat hij genezen is, waardoor hij steeds weer gaat proberen te genezen. Dit kan op een latere leeftijd voor andere problemen zorgen.

5. Infectie

Infectie krijgen wij in ons lichaam door bacteriёn, virussen en schimmels die van buitenuit in ons lichaam gaan en die ons organen aantasten. Ze voeden zich met suikers en koolhydraten. Om deze uit ons lichaam te krijgen, moeten wij stoppen met suikers en koolhydraten en gember- en kaneelthee gebruiken.

6. Oxydatie

Oxydatie is plak aan je aderen en bloedvaten die we krijgen door veel ijzer in ons lichaam. Ijzer krijgen we voldoende in ons lichaam uit voeding zoals kip en kiplever. Ijzer wordt ook verwerkt in  suplementen (bv: multivitamine, fersamal),waardoor we te veel ijzer in ons lichaam krijgen. Suplementen dient niet elke dag gebruik te worden. Het is een tijdelijk iets als je lichaam zwak is of een aandoening heeft.

7. Alcohol en junk food

Sommigen geven aan dat ze een fles alcohol kunnen drinken en elke dag junk food kunnen eten zonder dat iets met ze gebeurt. Als u alcohol gebruikt en eten buiten koopt, merkt u dat u van tijd tot tijd buikkrampen gaat krijgen. Dit komt doordat uw spijsverteringskanaal geїrriteerd raakt .

8. Een geїrriteerde galblaas

Onze galblaas raakt ook geїrriteerd door een combinatie van vetten, suikers en koolhydraten. Ons galblaas moet dan extra gal produceren om deze voeding te verteren (bv.gebak). We eten nu veel en vaker, waardoor hij meer gal moet produceren en moe wordt.

9. Zacht gekookte groenten

Als we onze groenten te zacht koken, gaan de enzymen die we nodig hebben deels verloren. De vitaminen worden beschadigd, waardoor ons lichaam weinig vitaminen krijgen en niet goed kunnen functioneren.

Behandeling en genezig.
Het genezen van chronische inflammatie cq ontstekingen gebeurt middels medicatie. Wat echter nog belangrijker is dat u uw voeding aanpast. Medicatie is slechts tijdelijk.

Voeding
De meest effectieve manier om inflammaties te voorkomen zijn een combinatie van gezonde Keto dieet en intermittend fasting. Gezonde Keto staat ook bekend als de anti inflammatie dieet. Dit houdt in dat alle suikers en koolhydraten uit het menu worden gehaald.(suikers en koolhydraten zijn de grootste veroorzakers van inflammatie)  Het menu bestaat uit overwegend (70%) groene groenten, rauwkost, salades. Daarnaast  proteinen (30%) en gezonde vetten. In mijn volgend artikel zal ik uitvoering hierop ingaan. Indien u weet wat de oorzaak bij u is, na overleg met uw huisarts, pakt u die oorzaak aan, Niet alleen de symptomen.

 

Voor meer info volgt u ook mijn Facebook pagina:
Nisha A. Sanchit Jagdeo
Geriatrie Verpleegkundige
Nisha Sanchit Jagdeo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *