Verhoogde bloedsuiker heeft de grootste impact op sterfte aan hart- en vaatziekten
Verschillende factoren verhogen het risico op een hartaanval, zoals een hoge bloedsuikerspiegel (hyperglykemie), obesitas, abnormale cholesterolwaarden, hoge bloeddruk (hypertensie) en roken.
Een studie uitgevoerd in Brazilië heeft de impact van deze factoren gemeten. De onderzoekers analyseerden gegevens van de Braziliaanse bevolking die tussen 2005 en 2017 waren verzameld en bepaalden het aantal sterfgevallen dat aan elke risicofactor werd toegeschreven.
Het doel van de studie was bij te dragen aan de ontwikkeling van effectievere strategieën om de incidentie van hart- en vaatziekten, die al lang de belangrijkste doodsoorzaken in Brazilië zijn, te verminderen.
Hyperglykemie correleerde vijf tot tien keer meer dan andere factoren.
De dataset is afkomstig van overheidsbronnen zoals het ministerie van Volksgezondheid, het ministerie van Sociale Ontwikkeling en BIM, het nationale bureau voor statistiek, evenals buitenlandse bronnen zoals de Global Health Data Exchange (GHDx) en het Institute for Health Metrics van de University of Washington en Evaluatie (IHME).
” Ongeacht de controle die we gebruikten – en we testten variabelen, statistische modellen en methoden van verschillende soorten – diabetes was ook geassocieerd met sterfte door hart- en vaatziekten. Bovendien bleef de associatie niet beperkt tot het geanalyseerde jaar, maar duurde ze tot tien jaar.”
Renato Gaspar, een van de auteurs ondersteund door FAPESP
Gaspar doet postdoctoraal onderzoek aan het Vascular Biology Laboratory van het Heart Institute (InCor), verbonden aan de University of São Paulo’s Medical School (FM-USP).
Eerder onderzoek heeft een vergelijking opgesteld om het aantal sterfgevallen te berekenen dat wordt voorkomen of uitgesteld door veranderingen in risicofactoren. Op basis hiervan berekenden de onderzoekers het ‘voortijdige’ sterftecijfer in vergelijking met de gemiddelde levensverwachting, en concludeerden dat zo’n 5.000 mensen in de geanalyseerde periode niet zouden zijn overleden aan hart- en vaatziekten als de incidentie van diabetes lager was geweest.
Daarentegen werden in de 12 jaar in kwestie minstens 17.000 sterfgevallen vermeden door minder roken.
Volgens de auteurs leveren de bevindingen bewijs dat strategieën om roken te verminderen essentieel waren om sterfte door hart- en vaatziekten te verminderen.
Sociaal-economische impact
De mortaliteit en incidentie van hart- en vaatziekten daalden tussen 2005 en 2017 met respectievelijk 21% en 8% in Brazilië, voornamelijk als gevolg van verbeterde toegang tot basisgezondheidszorg en de vermindering van roken.
Deze bevinding hield rekening met het belang van hypertensie, die vaak wordt geassocieerd met hartaandoeningen. Desalniettemin was de bijdrage van hoge bloedsuikers zeven keer die van hoge bloeddruk, mogelijk omdat toegang tot de universele gezondheidsdienst en een betere dekking van de eerstelijnszorg de controle van hypertensie in de totale bevolking naar een hoger niveau brachten.
Deze analyse werd bevestigd door de bevinding dat het verband tussen hyperglykemie en sterfte aan hart- en vaatziekten onafhankelijk was van sociaaleconomische status en toegang tot gezondheidszorg.
“Naast het belang van het verhogen van het inkomen, het verminderen van ongelijkheid en armoede, en het verbeteren van de toegang en kwaliteit van de gezondheidszorg, moeten we diabetes op een specifieke manier bekijken”, zei Gaspar, erop wijzend dat overmatige consumptie van suiker en aanverwante zaken niet breed worden besproken in Brazilië.
“We hebben een voedingsvoorlichtingsbeleid nodig. We moeten bespreken of het de moeite waard is om waarschuwingen te plaatsen op voedingsmiddelen met veel suiker, zoals we al doen op sigarettenpakjes, of een extra belasting te heffen om fabrikanten ertoe te bewegen de hoeveelheid suiker in deze producten te verminderen”.
Om hart- en vaatziekten te helpen bestrijden, moet het gezondheidsbeleid rechtstreeks gericht zijn op het verminderen van de prevalentie van hyperglykemie, via voedingsvoorlichting, beperkingen op voedingsmiddelen en dranken met toegevoegde suiker of verbeterde toegang tot nieuwe klassen geneesmiddelen die het risico op een fatale hartaanval waarmee diabetici worden geconfronteerd, verminderen, zei hij.
Bron:
São Paulo Research Foundation (FAPESP)
Journal reference:
Gaspar, R.S., et al. (2022) Analysing the impact of modifiable risk factors on cardiovascular disease mortality in Brazil. PLOS ONE. doi.org/10.1371/journal.pone.0269549.