‘Vertrouwen in de toekomst…hoezo dan?’

Iets waar veel mensen mee bezig zijn aan het eind van het jaar is de toekomst. Daarnaast vindt er ook reflectie en evaluatie plaats. Als dit niet plaats vindt, kan dat wat nog moet komen, beangstigend zijn. Elke dag is een volgende dag op onze levenskalender. Er wordt wel eens gezegd: Wat jou toekomt, is je toekomst. De tijd en het gebeuren in de tijd heeft een cyclisch karakter. Het nieuwe wat er was, komt terug. ‘Morgen is weer een nieuwe dag’ is een gedachte van hoop. We zeggen toch niet: ‘Morgen is weer een oude dag.’

De eerste geboorte in het spel op planeet aarde is de mooiste geboorte met een hoge graad van puurheid. Ooit was er een leefgemeenschap waar mensen met de hoogste kwaliteit van leven en van materie samen met elkaar waren. Er was reinheid, schoonheid en een leven van gelijkwaardigheid. De herinnering van deze tijd leeft voort in culturen en in overleveringen. Vele religiën zeggen ook dat die tijd weer terug zal komen.

Als iemand een probleem heeft en hulp zoekt, kan een ander soms hulp bieden door simpelweg te zeggen dat het goed komt. Wat lijkt op iets verschrikkelijks, is meestal een moment voor nieuwheid. Onaangename veranderingen maken je ogen open. Verandering is iets wat inherent is aan ons bestaan; niets is stationair. Verandering brengt nieuwheid. Als iemand je bv. een flinke ‘mep’ geeft, wordt je ineens ‘wakker’. Het helpt om beslissingen te nemen waar je kracht voor nodig hebt. Veranderingen dwingen je om anders naar zaken te kijken. Je realiseert dat je veel meer aankan dan je dacht.

Een voorbeeld in het verkeer: als een wagen van de tegenovergestelde richting op je afkomt, dan dwingt dat je om van positie van veranderen. Soms moeten we plotseling hard remmen of ineens op de rechter rijhelft rijden. Hetzelfde geldt in het verkeer van ons leven. Wat straks zal komen weet je niet altijd. Je toekomst hangt af van deze keuzes.

Zodra ik de ander de schuld geef wat mij overkomt, dan zet ik de mogelijkheid om iets bij te dragen, opzij. Een diep geheim is dat ik mijn eigen toekomst zelf creëer. Ik ben op elk moment verantwoordelijk voor wat mij te wachten staat. Om de toekomst te creëren moet ik in actie zijn; in het nu. Dit vergt kracht en inzicht. Elke keer als ik iets goeds doe, zal ik mij goed voelen. Vanuit dit gevoel wordt de volgende actie nog beter. Er komt blijheid en enthousiasme. Want… ‘Wie goed doet, goed ontmoet”.

Een paradigm shift komt wanneer een kleine groep bewust verandert en anderen daarin meeneemt. Elke keer wanneer ik dus het besluit neem voor een hogere kwaliteit van mijn leven, behoor ik tot één van de kleine groep, die helpt om een shift te brengen in de wereld. De nieuwe wereld van compleetheid komt eraan. Maar hoe komt het? Hoe zal de wereld eruit zien voor mij? Hoe ziet mijn toekomst, mijn morgen eruit? In die nieuwe wereld op planeet aarde, zullen we op basis van deugden met elkaar omgaan; de kwaliteit van het leven zal hoog zijn.

 

Als spirituele wezens hebben we veel capaciteit. Maar hoeveel gebruik ik het? Soms worden we lui en kijken we niet naar onszelf. Want..als je eerlijk naar jezelf kijkt, weet je dat je beter kan. Degenen die voelen hoe hard het moreel verval is, zijn degenen die het hoogste moreel gekend moeten hebben. Durf daarom om tot verandering aan te zetten, maar begrijp dat elk proces zijn eigen tijd heeft.

 

Wanneer we de kracht niet hebben of niet gebruiken, vallen we terug. En als ik niet met iets kan omgaan, ervaar ik het makkelijk als een probleem. Wat heb ik nodig om ermee om te gaan? Kennis en kracht. Hoe meer ik begrijp, hoe kleiner het probleem zal worden. Maar als je in verdriet blijft steken, kan je vaak niet verder. Kennis maakt dat je er bovenuit kunt stijgen. Door de onaangename situatie kan ik groeien net als een mooie lotus, die niet bloeit in schoon, maar juist in vies water. De lotus stijgt er bovenuit en voegt iets toe. Dit vraagt kracht en daarom is de connectie met de Bron van kracht belangrijk.

(Verslag lezing Brahma Kumaris 27-11-2018)


BRAHMA KUMARIS SPIRITUELE ORGANISATIE

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *