Vier mannen krijgen ook in hoger beroep doodstraf voor ‘barbaarse’ groepsverkrachting Delhi

Het Indiase hooggerechtshof heeft vrijdag de doodstraf toegekend aan vier mannen die in 2012 een jonge vrouw in een bus in New Delhi verkrachtten. Ze overleed twee weken na de groepsverkrachting aan haar verwondingen. De daad zorgde wereldwijd voor massaprotesten tegen vrouwengeweld.

Indiase demonstranten eisen na de groepsverkrachting in 2012 dat vrouwen beter worden beschermd.

‘Het is een barbaarse misdaad die de samenleving door elkaar heeft geschud’, aldus een van de rechters in een verklaring. De vier volwassen daders waren eerder al veroordeeld tot de doodstraf, maar het vonnis moest in hoger beroep nog worden bevestigd. Een vijfde dader overleed in de gevangenis en een zesde, die tijdens zijn daad minderjarig was, werd veroordeeld tot 3 jaar heropvoedingskamp en is inmiddels vrijgelaten.

Reconstructie

De familie van Bitaya was vreselijk bezorgd: het meisje kwam nooit na half negen thuis, staat in een reconstructie van de verkrachting. Ze nam haar telefoon niet op en haar ouders wisten niet wat ze moesten doen.

Groepsverkrachting

De 23-jarige studente fysiotherapie stapte in december 2012 samen met haar vriend in een busje vol dronken mannen. Ze werd door hen bruut verkracht en mishandeld, waarna ze samen met haar vriend aan de kant van de weg werd gedumpt. Twee weken later overleed ze in het ziekenhuis in Singapore aan orgaanfalen.

Seksueel geweld is een veel voorkomend probleem in India. Slachtoffers worden vaak niet serieus genomen en daders worden zelden veroordeeld.

De verkrachting van de studente ontlokte een golf van verontwaardiging. Bij massademonstraties werden strengere straffen voor seksueel geweld geëist en deze zijn er ook gekomen. Zo is de strafmaat voor verkrachting inmiddels verhoogd. Voyeurisme, stalken, zuuraanvallen en vrouwenhandel zijn ondergebracht in het strafrecht.

Overwinning

De familieleden van de omgekomen studente barstten in applaus uit na het horen van het vonnis in hoger beroep. ‘Ik ben heel tevreden. Vandaag ben ik blij’, zei de moeder van het slachtoffer. ‘Het is niet alleen een overwinning voor mijn familie, het is een overwinning voor alle vrouwen in ons land.’

 

Bron:  http://www.volkskrant.nl/buitenland/vier-mannen-krijgen-ook-in-hoger-beroep-doodstraf-voor-barbaarse-groepsverkrachting-delhi~a4492739/