Viering 33ste Wereldreligiedag in het teken van Kwetsbare groepen

Kwetsbare groepen hebben anno 2019 in de Surinaamse samenleving met diverse problemen te kampen. Om die problemen duidelijker in kaart te brengen en oplossingen hiervoor aan te dragen, organiseert de stichting Wereld Religie Dag bij de herdenking van de 33ste Wereldreligiedag in Suriname een mini-conferentie. De bijeenkomst wordt op 20 januari, net als vorig jaar, in het multicultureel centrum van Arya Dewaker gehouden. Het thema dit jaar is ‘de rol van de religie met betrekking tot de kwetsbare groepen in onze samenleving’.

Kwetsbaar

“In verschillende vormen hebben we al in het verleden raakpunten van dit onderwerp gedaan, maar nu hebben we dit als thema gekozen en gaan we hierover praten”, zegt Mary Ghfoerkhan, secretaris van de stichting Wereld Religie Dag Suriname. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) rekent mensen met een beperking, senior burgers, vrouwen en kinderen tot de kwetsbare groepen. Er moet volgens de secretaris meer bewustwording hierover komen. “We moeten kennis opdoen van zaken waarop we zouden moeten letten en hoe we deze groepen kunnen helpen. Bijvoorbeeld de mensen met een beperking in een rolstoel kunnen sommige openbare kantoren niet met hun rolstoel naar binnen. Daarnaast zijn e rook vrouwen die door allerlei problemen stress hebben. Ze moeten op een adequate manier geholpen worden. Vanuit het beleid van het land moeten we hulp kunnen bieden om ze gericht te kunnen helpen.” Ook voor ouderen moet er volgens Ghafoerkhan nog veel gebeuren. “We kunnen het niet hebben dat ouderen die jarenlang gewerkt hebben en hun pensioen hebben opgebouwd moeten wachten om hun gelden te kunnen ontvangen. Het moet juist gemakkelijker worden gemaakt voor deze groepen en hiervoor moet er bewustwording komen”, benadrukt Ghafoerkhan.

Deskundigen

Bij zo’n bijeenkomst worden de alle aanbevelingen bij elkaar gebracht en dan in een verslag aangeboden aan offiële instanties zoals de ministeries van Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken om beleid daarop te maken of aandacht eraan te schenken. Het voorbeeld dat Ghafoerkhan aanhaalt is maar een fractie van de problemen waarmee deze groepen te maken krijgen. De secretaris van de stichting is blij dat ok andere organisaties zich bezighouden met dit thema. “Het wordt dus wel onderkend, maar er is op dit gebied nog veel werk te doen.” Net als elk jaar wordt er een selectie gemaakt van de verschillende presentaties van de religieuze leiders. Ook zullen twee deskundigen elk een korte presentative houden. Gepensioneerde kinderarts Loes Bemmel zal meer over haar kennis en ervaring met kinderen praten, waarbij ze ook wat richtlijnen zal geven vanuit de Brahma Kumaris, de organisatie waar zij bij aangesloten is. De enige geriater (specialist in ouderdomsverschijnselen en ziekten) in Suriname, Christine Luckham is gevraagd om te praten over wat ouderen ervaren en hoe de samenleving die groep kan bijstaan. Ghafoerkhan zal als mc optreden. De bijeenkomst begint om tien uur ‘s morgens. Na het gebed zijn er korte openingstoespraken van gastheer Indersing Gangabisoensingh van Arya Dewaker en Hedy  Heymans-Soeters, voorzitter van Stichting Wereld Religiedag. De officiële opening zal verricht worden door een vertegenwoordiger van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De minister kan er dit jaar vanwege uitlandigheid niet bij zijn. Hierna worden de verschillende presentaties gehouden. Naast de diverse presentaties zal de dansgroep van Sadhana Mohan drie tempeldansen opvoeren. “Elk jaar krijgen we deze groep zover om kosteloos voor ons op te treden.”  Belangstellenden mogen de presentaties bijwonen.

Bron: De Ware Tijd (16-01-2019)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *