Viering geboortedag Rabindranath Tagore in AlphaMax Academy

Gurudeva Rabindranath Tagore werd op 7 mei 1861 in Bangál (Bengalen), Brits-Indië geboren. De eigenlijke uitspraak van zijn naam is: Rabindranáth Thákur.

Dhr. Daryanani zingt een invocatiebhajan

De Engelstalige AlphaMax Academy werd een aantal jaren geleden door de Indian Council for Cultural Relations verkozen als een van de 14 locaties in de wereld waar een borstbeeld van Rabindranath Tagore zou worden geplaatst, omdat de school gebaseerd is op zijn idealen en ideeën. De westvleugel van het gebouw werd een aantal jaren geleden naar hem vernoemd: Rabindranath Tagore West Wing.

De viering vond plaats op donderdag 3 mei, omdat op 4 en 7 mei en daarna internationale Caraibische schoolexamens en voorbereidingen gaande zijn (CXC-examens).

Het borstbeeld werd met málá’s omhangen, bloemen werden gelegd, en agarbatti werd aangemaakt door de ambassadeur van India, Satendar Kumar, directie, personeel, en studenten van AlphaMax Academy. Een invocatiebhajan werd gezongen door de bekende zanger en AlphaMax sympathisant, Manoj Daryanani. De volksliederen van Suriname en India werden gezongen, en Tagore’s gedicht “Where the mind is without fear, and the head is held high” werd door studenten en docenten voorgedragen. Dit gedicht komt uit de beroemde dichtbundel Gitanjali (uitspraak: Gitánjali), waarvoor Tagore in 1913 als eerste niet-westerling de Nobelprijs kreeg!

De ambassadeur en de directeur, Sean Taylor, spraken de aanwezigen toe. De ambassadeur haalde o.a. de volgende voor Tagore belangrijke statements aan: “The truth is one. We are all one.”

Rechts van de Indiase ambassadeur, dhr. Sean Taylor

Tagore was heel veelzijdig. Hij was o.m. dichter, schrijver, internationaal humanist, opvoeder, onderwijzer, artiest, choreograaf, componist, zanger, filosoof, spiritualist, kunstschilder!

Zeer opmerkelijk is dat liederen door hem gecomponeerd de volksliederen werden van drie landen! Het zijn India, Bangladesh en Sri Lanka.

Ook is te zien op de sokkel van het borstbeeld een deel van het gedicht ‘Where the mind is without fear’

Hij richtte de gerenommeerde Santiniketan School for Children en Visva-Bharati University for International Cultural Studies op (uitspraak: Shántiniketon, Vishwa-Bhárati).

De viering werd afgesloten onder het genot van Indiase hapjes, en drankjes.

Noot: Op de foto’s ziet u de studenten in gymkleding; dit omdat de donderdag een dag voor o.a. yoga, tai chi en sport is.

drs. Atma Jagbandhan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *