Viering van Tulsidás Jayanti in het Cultureel Centrum Stichting Mátá Gauri

Stichting Mátá Gauri organiseerde op 17 augustus 2018 een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van de 520ste viering van Tulsidás Jayanti (geboortedag). De activiteit was van 19.00 tot 20.30u in haar centrum aan de Kwattaweg.

Tulsidás, 1497-1623 C.E., was een hindu heilige en  dichter. Tulsidás staat bekend om zijn grote toewijding ten opzichte van Shri  Ráma. Tulsidás componeerde vele werken zoals Dohávali, Gitávali,Krishnávali, Vinay Patriká, Rámlalá Nahachu, Barvai Rámáyan, Párvati Mangal, Jánaki Mangal en Rámágyá Prashna (in Awadhi) , maar hij is vooral bekend als de auteur van de epische Rámcaritmánas, een hervertelling van het Sanskrit Rámáyana in de lokale  Awadhi taal, in Suriname heel bekend.

Tulsidás werd geprezen als een reïncarnatie van Mahárishi Válmiki, de componist van de oorspronkelijke Rámáyana in het Sanskrit. Hij wordt ook beschouwd als de componist van de Hanumán Cálisá, een populaire devotionele hymne over  Hanumán Swámi .

Tulsidás bracht zijn leven door in de stad Varánasi. De beroemde Tulsi Ghát aan de rivier de Gangá (Ganges) in Varánasi is naar hem vernoemd. De beroemde Sankatmocan-tempel is opgedragen aan Hanumán en is  gesticht door Tulsidás.

Volgens de hindu-maankalender werd Tulsidás geboren op Shravana, Shukla Paksha Saptami en deze dag wordt herdacht als de geboortedag van dichter Tulsidás. Tulsidás is ook bekend als Goswámi Tulsidás.

Het programma begon met een prárthaná van pt. Balrám Pátandin, waarna de ambassadeur van India in Suriname, dhr. Mahender Singh Kanyal, het vuur van de diyá ontstak en het borstbeeld van Tulsidás  met een málá omhing. 

Ook de heer  Amriet  Gangárám Pánday (vertegenwoordiger van CUS en OHM), pt.Balrám Pátandin,  George  Ramjiáwansingh en onze eigen dichter-schrijver  Soerdjan Parohi volgden dit voorbeeld .

Hierna volgde er een cultureel programma met zang en muziek van de formatie Jawáhir en dansoptredens van Kiran Rámpersád en haar dansschool TII2. 

Aan het eind van het programma hield de voorzitter van Stg. Mátá Gauri de heer Satrám Khusiál een korte toespraak, waarbij hij een ieder bedankte voor hun deelname. Het geheel werd afgesloten met een hapje en een drankje.

Het geheel werd afgesloten met een hapje en een drankje.

 

OHM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *